Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

20. 05. 2022. 17:25 >> 17:58

STOLTENBERG ĐUKANOVIĆU

Konstruktivna uloga CG u Alijanski

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je danas telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Stoltenberg je, kako je saopšteno, potencirao konstruktivnu ulogu Crne Gore u Alijansi a Đukanović ponovio podršku Crne Gore članstvu Finske i Švedske u Alijansi i izrazio nadu da će naša država biti među prvim zemljama koje će ratifikovati sporazum o pridruživanju.

"Uz zahvalnost za prihvaćenu inicijativu za razgovor, generalni sekretar Stoltenberg je iskazao visoke ocjene za liderstvo i nastojanje da učini sve da Crnu Goru zadrži na evroatlantskom kursu. On je dobrim vijestima ocijenio poruku predsjednika o formiranju nove vlade u Crnoj Gori i odlučnosti u ispunjavanju svih obaveza iz evroatlantske agende, potencirajući konstruktivnu ulogu Crne Gore u Alijansi i regionu, kao i doprinos NATO operacijama, posebno vojnika koji su u Letoniji. Zahvalio je i za usvojene odluke o investicionom planu za odbranu do 2024, cijeneći to izuzetno važnim, posebno u svijetlu agresije na Ukrajinu, i podsjetio da je zadatak NATO da podrži Ukrajinu istovremeno igrajući konstruktivnu ulogu", navodi se u saoštenju.

Đukanović je, kako se dodaje, uz zahvalnost za pohvale na račun Crne Gore i njenog doprinosa kao članice Alijanse, potvrdio jednu novu atmosferu u Crnoj Gori, čemu, kako je kazao, svjedoče i konsenzualne odluke na nedavno održanom Savjetu za odbranu i bezbjednost, koje se tiču ispunjavanja obaveza iz članstva u odnosu na ukrajinsku krizu, uz opravdano očekivanje da ćemo pokazati punu odgovornost prema Savezu kojem pripadamo u svim aspektima.

Đukanović i Stoltenberg su se saglasili da je jako važno da NATO podrži i pojača saradnju sa zemljama koje nijesu članice, Gruzijom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, i da je jednako tako važno u aktuelnim uslovima podržati i potvrditi politiku otvorenih vrata NATO-a.

“Uz obostrano zadovoljstvo podnošenjem aplikacije za članstvo Finske i Švedske, Đukanović je ponovio podršku Crne Gore i izrazio nadu da će Crna Gora biti među prvim zemljama koje će ratifikovati sporazum o pridruživanju”, kazali su iz Đukanovićevog kabineta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније