Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

20. 05. 2022. 18:47   >>  22:27 8

PRIJEM POVODOM DANA NEZAVISNOSTI

Abazović: Izgradićemo sistem koji ne zavisi od partija vlasti, već od zakona

Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore predsjednik Vlade Dritan Abazović organizuje prijem u Vili Gorica. Prijemu prisustvuju predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore. Abazović je u govoru podsjetio da je prije 16 godina Crna Gora ponovo postala nezavisna, ističući da proces obnove njene nezavisnosti nije bio lak.

"Prije 16 godina Crna Gora je, nakon skoro vijeka, ponovo postala nezavisna država, a njena zastava se zavijorila na jarbolu porodice Ujedinjenih naroda. Proces njene obnove, nije bio ni jednostavan, ni lak – već prožet brojnim pitanjima i različitim pogledima na crnogorsku budućnost. Ipak, dok se u našem neposrednom okruženju o državnom statusu odlučivalo oružjem, crnogorski građani, pokazavši zrelost i tolerantnost – obnovili su nezavisnost perom. Vjekovni suživot našeg društva položio je veliki ispit", kazao je Abazović.

On je dodao da je poslije šesnaest godina nakon, dok slavimo ovaj veliki i istorijski datum naše države, potrebno  da se zapitamo jesmo li dovoljno učinili da Crnu Goru osnažimo i učinimo prihvatljivom za sve.

"Naša intencija je da ovaj dan slave svi građani i građanke naše države, bez obzira kako su glasali prije šesnaest godina, kako se izjašnjavaju i kom se Bogu mole", rekao je Abazović.

U govoru je istakao da različito mišljenje ne smije dovoditi do polarizacije društva.

"Ne smijemo dozvoliti da nepoštovanje drugačijeg mišljenja proizvodi polarizaciju unutar društva, odbojnost prema državi i njenim simbolima. Tome moramo stati na kraj jer nema većeg protivnika prosperitetu i bogatstvu Crne Gore od vještačkih podjela u društva", naveo je Abazović.

On je poručio da je danas u toku borba za državu jednakih šansi i jakih institucija. 

"Danas, nova Crna Gora želi novu društvenu paradigmu. Nekada smo se borili za državno-pravni status Crne Gore, a danas se borimo za njen društveni karakter. Zato je danas borba za državu jednakih šansi, evropske budućnosti, socijalne jednakosti, jakih i nezavisnih institucija - borba za nacionalne interese Crne Gore", kazao je Abazović. 

I kako je kazao, upravo zbog toga, želi da se Crne Gore sjetimo češće i da ljubav prema njoj iskazujemo svakodnevno, poštujući njen Ustav, zakone i institucije, plaćajući porez, čuvajući njenu prirodu i sva njena bogastva.

"Time ćemo izgraditi sistem koji neće zavisiti od partija na vlasti, već od duha i slova zakona. Zemlja vladavine prava i funkcionalnih institucija sistema je ideal od kog Crna Gora ne smije nikad da odustane. Što su one jače, jača je i Crna Gora", poručio je premijer. 

Prema njegovim riječima, nemamo luksuz da još jednu generaciju izgubimo u balkanskim suludostima i vjetrometinama.

"Duboko sam uvjeren da smo oko ovog pitanja složni – Crna Gora mora nepokolebljivo koračati evropskim putem gdje će život svake njene građanke i građanina biti znatno bolji i kvalitetniji. Nezavisnost smo obnovili, hajde da obnovimo i preporodimo naše društvo. Da obezbijedimo životni standard dostojan budućnosti naše djece", kazao je Abazović.

Prijem je počeo u 19 sati a organizovan je na platou ispred Vile "Gorica". Prenos možete pratiti uživo na Parlamentarnom kanalu TVCG.

Kako je saopšteno iz Vlade, u skladu sa pravilima Državnog protokola, premijer će ugostiti zvanice iz zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.

Na referendumu 21. maja 2006. godine, većina građana izjasnila se za nezavisnu Crne Goru. Nezavisnost Crne Gore proglašena je 3. juna 2006. godine, dok je 28. juna iste godine naša zemlja postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007. godine članica Savjeta Evrope.

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније