Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

27. 05. 2022. 16:59 >> 16:57
1

OD 30. MAJA DO 3. JUNA

"Peer review" misija o borbi protiv korupcije i kriminala u CG

"Peer review" misija Evropske komisije na temu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori održaće se od 30. maja do 3. juna 2022. godine.

Kako je najavljeno iz Generalnog sekretarijata Vlade, početni sastanak misije će se održati u ponedjeljak, 30. maja 2022, u Vili "Gorica" u Podgorici, s početkom u 15 sati i 15 minuta.

Uvodna izlaganja će, s crnogorske strane, imati ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i ministar pravde Marko Kovač, dok će se, sa strane Evropske unije, prisutnima u uvodnom dijelu obratiti Rikardo Seri, šef Sektora za evropske integracije, politiku, medije i informisanje u Delegaciji Evropske unije u Podgorici.

"Misija je od posebnog značaja u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava i u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, a predvodiće je nezavisni eksperti iz Belgije, Njemačke, Italije i Austrije", navodi se u najavi događaja.

Misija se organizuje u okviru ciklusa "peer review" misija na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koje se održavaju u svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

"Cilj ove misije je procjena kapaciteta Crne Gore za suočavanje s korupcijom na visokom nivou i organizovanim kriminalom, s naročitim fokusom na borbu protiv pranja novca, kroz razmatranje konkretnih predmeta u ovoj oblasti s predstavnicima sudstva, Državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore", saopštenbo je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Tokom peer review misije, nezavisni eksperti će u direktnoj komunikaciji s predstavnicima svih segmenata crnogorskog pravosudnog lanca razmotriti ukupno devet predmeta iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, od trenutka započinjenja istrage do donošenja pravosnažnih sudskih presuda.

"Dodatno, peer review misija će poslužiti i kao prilika da se razmotri i stepen realizacije preporuka iz izvještaja s prethodne peer review misije na ovu temu, održane u 2019.", navodi se u saopštenju.

Misiju organizuje Evropska komisija, putem Instrumenta tehničke pomoći i razmjene informacija (TAIEX), u saradnji s Ministarstvom evropskih poslova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније