Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

08. 06. 2022. 12:18 >> 12:17
4

ESKOBAR PORUČIO

"Otvoreni Balkan da ostane ekonomska incijativa"

SAD podržavaju inicijativu “Otvoreni Balkan“, poručio je danas specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i istakao da SAD podržavaju sve incijative koje približavaju region EU i promovišu stabilnost.

„SAD na Balkan ne gledaju kao na ratni region, već kroz prizmu mogućnosti 21. vijeka, a mogućnosti regiona su ogromne. Zapadni Balkan je blagosloven odličnom geografskom pozicijom, velikim resursima, preduzetničkim duhom“, objasnio je Eskobar na otvaranju sastanka „Otvorenog Balkana“ u Ohridu.

„Ohrabrujem lidere incijative Otvoreni Balkan da ovo ostane ekonomska incijativa. Ovo nije politički projekat,“, poručio je Eskobar i naveo da ova ekonomska incijativa može ubrzati put regiona ka Evropskoj uniji.

Eskobar je naglasio da SAD snažno podržavaju svaku regionalnu incijativu saradnje, jer žele da podrže razvoj regiona Zapadnog Balkana, koji je važan partner i SAD i Evropske unije.

„Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar obnovljive energije što će nam pomoći da se borimo sa klimatskim promjenama. Zapadni Balkan može da bude centar za tečni prirodni gas i da pomogne Evropi da se oslobodi ruskog gasa“, naveo je Eskobar.

Među preporukama koje je Eskobar iznio liderima za dalji razvoj ove incijative, on je naveo da ohrabruje lidere da se usaglase i sa ostalim incijativama u regionu, da se osigura da nema dupliranja jer se tako postiže najveći nivo integracije, kao i da se ide ka tome da Zapadni Balkan postane deo „šire evropske strukture“.

Varhelji: Ovo je incijativa koja može da bude mogućnost za ubrzavanje puta prema EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je prvi put učestvovao u samitu Otvorenog Balkana, naglasio je da saradnja regiona kroz incijativu OB vodi ka integraciji regiona u EU.

„Ovo je incijativa koja može da bude mogućnost za ubrzavanje puta prema EU. Ako ovde stvar završimo dobro, to će ubrzati ekonomske integracije i realnu integraciju regiona u EU“, naveo je Varhelji.

On je dodao da mora biti „iskren“ i da kaže da teme pristupanja EU i pregovaračkog procesa uopšte nijesu zanimljive običnim građanima jer su njihova glavna pitanja „kada ćemo živjeti kao što žive u Evropi“, „kada ćemo imati iste prilike“ i „kada ćemo dočekati da sve barijere između nas i EU budu uklonjene“.

Varhelji je naglasio da je to ono što je istinski bitno, a to je ekonomska integracija, pa tek onda integracija na nivou društva.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније