Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 06. 2022. 06:32   >>  06:30 1

ĐORĐE RADULOVIĆ ZA PORTAL

Balkan suzama vjeruje

Ponoćni voz, klackajući, polako je krao kilometre udaljavajući se od Kijeva. Zatamnjeni vagon i spuštene roletne, savršeno su se stopili sa koloritom tame koji je obuhvatio zemlju. Crna Gora u vozu bila je obuzeta mislima upravo završene misije, pokrenute tek nekoliko nedjelja od imenovanja nove Vlade. Više je bilo to, od zauzimanja pozicije u ratu, jasne već od samog početka rušenja evropske bezbjedonosne arhitekture. Bila je to inicijativa Crne Gore, da zajedno sa ostalim NATO članicama regiona upute apel za evropsku budućnost Ukrajine, za humanitarnu pomoć, za prekid rata i u samoj suštini - apel za mir.

Piše: Đorđe Radulović

Nepuna dva mjeseca od imenovanja Vlade, uslijedio je telefonski razgovor predsjednika Zelenskog i premijera Abazovića, kao jednog od malobrojnih evropskih lidera s kojima je "ratni predsjednik" izdvojio vrijeme da razgovara. Naša poruka je bila jasna - želimo da pomognemo.

Par dana kasnije i nekoliko hiljada kilometara dalje, crnogorska delegacija našla se u Kijevu. Nije to bila samo "obična" posjeta jednog državnika koji je, među rijetkim, uspio u ovom trenutku da posjeti Ukrajinu. Osim bilateralne ravni, to je i priznanje mladom crnogorskom premijeru, zbog pokretanja inicijative i organizovanja posjete NATO država Zapadnog Balkana. Uspostavljen dobar odnos sa svim regionalnim liderima, kao i uvažavanje njegove inicijative od drugih, Rame i Kovačevskog, govori da Crna Gora dobija drugačiju ulogu u regionalnim zbivanjima. Ulogu promotera dobrosusjedske politike, države koja je u miru, bez izuzetka, sa svima, zarad mira u sebi.

Kijev nije više imao žovijalnost grada koji sam upoznao tek nepunih deset mjeseci ranije.. Ratni bubnjevi su se i tada mogli čuti, ali bili su daleko. Odlazak za Borodjanku i Irpinj, nedaleko od Kijeva, vratio je slike Balkana 90-ih - razrušenih zgrada, porušenih mostova, ljudi praznog pogleda,  "zaboravljenih od Boga i Cara".

Ako neko razumije rane rata - to je Balkan. Međutim, nada o pripadanju nečem većem, pravednijem, uzvišenijem - evropskoj porodici - otvorila je horizonte našim društvima, državama i liderima, da razumiju da "geografija ne mora biti sudbina". Sada je i Ukrajina na toj raskrsnici. Države našeg regiona svojom finansijskom, medicinskom ili vojnom pomoći ne mogu značajno uticati na zbivanja na terenu. Ipak, političkim zalaganjem i glasom za prijeko potrebnu nadu ovoj zemlji, Crna Gora uradila je mnogo. Posjeta je upriličena u najboljem trenutku - dan pred dolazak tri evropska lidera - Šolca, Makrona i Dragija - što Crnoj Gori daje posebnu diplomatsku težinu. Pored toga, cjelokupni trenutak posjete, pred održavanje Samita 23. juna, omogućava da se glas Crne Gore, kao najnaprednije države u pregovorima - snažnije i dalje čuje. Ono što je nama bilo potrebno nekada, spremni smo sada da pružimo drugima.

Kroz par dana biće poznato da li će budućnost Ukrajine biti evropska, ili će ostati u istorijskim hodnicima 17. vijeka - u kojoj je pojedini vladari žele zarobljenu. Oni koji o tome odlučuju, vjerujem da razumiju da bi istorijski revizionizam na kontinentu mogao biti opasan i za njihove države. Crna Gora je stala rame uz rame sa malobrojnim državama koje su u Kijevu zahtijevale evropsku budućnost Ukrajine. Ne sama, već okupljajući susjede oko sebe.

Region odlično razumije šta znači nepravda. Tokom istorije, bliže i dalje, činili smo je jedni drugima. Činili su nam je i drugi. Razumiju je države Zapadnog Balkana, koje su ovom prilikom bile u Kijevu, ali svakako i one koje ovog puta nisu obuhvaćene inicijativom. Zbog toga je Balkan i bombardovani Kijev, razrušena Borodjanka i prazni pogledi Irpina. Balkan, ipak, suzama vjeruje.

(Autor je savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za vanjsku politiku) 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније