Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

29. 06. 2022. 12:16   >>  12:14 5

LPCG

Potpisivanje ovakvog Temeljnog ugovora ravan veleizdaji CG

Liberalna partija je očekivala da će 43. Vlada Crne Gore biti Vlada kontinuiteta trasiranog crnogorskog evropskog i građanskog puta, međutim, očigledno da ona nije do kraja odbacila mitomanske i poslušničke prakse Vlade Zdravka Krivokapića. Ugovor koji je Vlada spremna da potpiše sa SPC u Crnoj Gori, kako naglašavaju u ovoj partiji, ravan je veleizdaji interesa države Crne Gore i neće dopustiti da se takav ugovor u ovoj formi potpiše.

U saopštenju LPCG navode da falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi, ili preciznije države nad državom.

"U samom Ugovoru, dostupnom javnosti bar sedam članova protivno je Ustavu Crne Gore, naročito izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija. Vlada sekularne države ne može i ne smije potpisati akt kojim žele ozakoniti podređen položaj Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici, umjesto da svaka zajednica ima jednak položaj, a država svoje posebno mjesto i dignitet u odnosu sa sve zajednice. Samo Temeljni ugovori Srpske pravoslavne crkve, ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, će imati podršku liberala. Tim ugovorom nikako se ne može priznati supermacija SPC i njen kontinuitet od čak 1219. godine, bez ikakvog utemeljenja, kad i njena majka crkva u Srbiji priznaje njeno postojanje tek od 1836, a znamo da je SPC kao takva nastala tek 1920. godine ukazom kralja Aleksandra Karađoređevića, a država se mora voditi pravnim kontinuitetom i činjenicama, a ne mitovima", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, istup člana tima koji se bavi ovim Ugovorom, advokata Martinovića koji tvrdi da niko od članova tima nije podržao ovaj akt osim jednog ministra, jasno govori da ovaj akt nema nikakav legitimitet, te da se na mala vrata pokušavaju ponovo progurati interesi jedne vjerske zajednice kojoj je premijer Crne Gore danas otišao na noge.

"Pozivamo premijera da se vrati svojim izvornim principima koje je i proklamovao u ekspozeu zbog kojeg je i dobio podršku, a to je evropeizacija i demokratizacija Crne Gore, a ne njena klerikalizacija i nazadovanje. Jasno je da ovakav Ugovor sa SPC niko ne smije potpisati, nije smio ni bivši premijer Krivokapić. Postavlja se pitanje čemu plasiranje bezvrijednih nacrta ugovora u vremenu teške socijalno-ekonomske krize", naglašavaju u LPCG.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније