Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

29. 06. 2022. 17:20   >>  18:55 5

KRIVOKAPIĆ U MADRIDU

Istorijske odluke ojačaće bezbjednost Evrope

Na sastanku 30 zemalja članica, koji je nastavljen iza zatvorenih vrata, pozdravljeno je potpisivanje istorijskog sporazuma između Turske, Švedske i Finske, čime se otvara put za članstvo ovih nordijskih zemalja u NATO, te ojačava bezbjednost evropskog kontinenta. Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvuje na NATO samitu koji se održava u Madridu.

Prvog dana Samita, šef crnogorske diplomatije prisustvovao je sastanku Sjevernoatlanstkog savjeta (NAC) na nivou šefova država i vlada, uz učešće ministara vanjskih poslova i odbrane na kojem su se, u uvodnom dijelu, obratili generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijer Španije Pedro Sančez, kao i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u online formatu.

Ključne teme o kojima raspravljaju saveznici su politika odvraćanja i odbrane, odnosi s Rusijom u svijetlu agresije nad Ukrajinom, jačanje partnerstva s EU i indo-pacifičkim državama.

Na Samitu, osim lidera zemalja članica NATO-a učestvuju i šefovi država i vlada Gruzije, Ukrajine, Finske, Švedske, Japana, Australije, Novog Zelanda i Republike Koreje, kao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Na marginama prvog dana Samita u Madridu, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić razgovarao je sa šefom diplomatije Finske Pekom Havistom. Tokom razgovora sa kolegom Havistom, pozdravljen je istorijski trilateralni sporazum sklopljen u Madridu, koji je pokazao da je politika otvorenih vrata živa, te da je NATO spreman za nove članice – Finsku i Švedsku.

"Na toj liniji, prenesena je snažna podrška Crne Gore njihovom što skorijem pridruživanju, te istaknuta spremnost i za produbljivanje saradnje u bilateralnoj ravni međusobnom razmjenom poziva za zvanične posjete", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

U nastavku dana, planirana je radna večera na nivou ministara vanjskih poslova, uz prisustvo šefova diplomatija Kraljevine Jordan i Islamske republike Mauritanije.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније