Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

30. 06. 2022. 17:51 >> 17:48
1

KRIVOKAPIĆ U MADRIDU

Samit predstavlja prekretnicu u jačanju Alijanse

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić na NATO samitu koji se održava u Madridu prenio je punu podršku Crne Gore usvajanju Strateškog koncepta Alijanse, kojim se reafirmišu vrijednosti NATO-a i apostrofira ključna svrha Saveza da obezbijedi kolektivnu odbranu zasnovanu na pristupu od 360 stepeni.

Krivokapić je govorio na sesiji iza zatvorenih vrata o bezbjednosti Mediterana, koja je održana tokom radne večere na nivou ministara vanjskih poslova, uz prisustvo šefova diplomatija Kraljevine Jordan i Islamske Republike Mauritanije.

"Šef crnogorske diplomatije prenio je punu podršku Crne Gore usvajanju Strateškog koncepta Alijanse, kojim se reafirmišu vrijednosti NATO-a i apostrofira ključna svrha Saveza da obezbijedi kolektivnu odbranu zasnovanu na pristupu od 360 stepeni. Na toj liniji, ukazano je na tri glavna zadatka Alijanse koja se odnose na odvraćanje i odbranu, prevenciju i upravljanje krizama i kooperativnu bezbjednost", saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako navode, na prethodnom sastanku NAC-a, usvojena je Deklaracija u kojoj se navodi da saveznici stoje zajedno u jedinstvu i solidarnosti, čime potvrđuju trajnu transatlantsku vezu između nacija.

U dokumentu se, dodaju, između ostalog, navodi da ovaj Samit predstavlja prekretnicu u jačanju Alijanse i ubrzanju njenog prilagođavanja izazovima.

Na marginama Samita, ministar Krivokapić sastao se sa šefom diplomatije Gruzije Ilijom Darčijašvilijem. Tom prilikom, pozdravljeno je učešće Gruzije na Samitu kao partnerske države, te konstatovano da dobre odnose dvije države, odlikuje zajednička evropska vizija.

Na toj liniji, prenijeta je snažna podrška Crne Gore evropskim aspiracijama Gruzije, te istaknuta spremnost za unapređenje bilateralnih odnosa u oblastima ekonomije i turizma.

"Ovakve sesije iza zatvorenih vrata su prilika za puno bilateralnih razgovora sa učesnicima tokom prekida oficijelnog rada. Pripadanje NATO porodici je otvorilo puno političkih prilika da u direktnom i prijateljskom razgovoru Crna Gora afirmiše i svoje aktivnosti na brzom učlanjenju u EU", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније