Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

07. 07. 2022. 09:46   >>  21:47 33

ABAZOVIĆ NAKON SASTANKA

Rušenjem vlade ruše se i evropski snovi Crne Gore

Premijer Dritan Abazović kazao je da je na današnjem sastanku u Vladi Crne Gore saopšteno kako je stav da bi 43. vladu trebalo sačuvati, te da nije pametno ići na izbore u ovoj situaciji. On je saopštio kako ostaje pri ostavu da Temeljni ugovor sa SPC ne treba da bude tema koja bi pretjerano trebalo da okupira pažnju vlade. Abazović je danas razgovarao sa predsjednikom države Milom Đukanovićem i potpredsjednikom Vlade Raškom Konjevićem.

"Može da se sruši Vlada Crne Gore, ali se onda ruše evropski snovi. Nema Ustavnog suda, nema VDT-a, i Crna Gora gubi šansu koja se ukazala nakon krize u Ukrajini. Ići će se na izbore, do kad će se sastaviti nova vlada, da li će i tada biti potrebne većine, mi gubimo evropsku perspektivu", poručio je Abazović.

Svako ko želi da sruši vladu, kako je rekao, želi da Crnu Goru udalji od Evropske unije (EU), zbog čega građani treba da detektuju pojedince i političke subjekte kojima je to interes.

Kazao je da je žalosno da se Crna Gora bavi crkvenim pitanjima, navodeći kako je siguran "da niko normalan ne želi destabilizaciju Crne Gore".

"U susret turističkoj sezonu, rastu cijena, lično mislim da je žalosno da se Crna Gora bavi crkvenim pitanjem. To nije moja odlika mog poimanja politike. Sebe smatram izuzetno evropskim političarem, krajnje liberalnim. Ponovio sam svoje stavove - Temeljni ugovor sa SPC, Temeljni ugovor sa CPC, sa svima koji žele aranžman sa državom u skladu sa Ustavom i zakonom", rekao je Abazović.

Kazao je da bi građani sami trebalo da procijene da li neko želi da destabilizuje Crnu Goru, te kome to ide u prilog: "Siguran sam da niko normalan u Crnoj Gori ne želi destabilizaciju, i niko od naših međunarodnih partnera to ne želi".

"Neka građani sami razmisle kome takva politika ide u prilog. Premijer i vlada neće podsticati destabilizaciju", poručio je Abazović.

Svi stavovi na sastanku su bili, kako je naglasio, da vlada treba da se sačuva, te da je pogubno u ovakvoj situaciji da se ide u izborni proces.

"Neki koji imaju rezerve prema Ugvooru sa SPC rekli su da bi možda trebalo da se ide u neke dodatne konsultacije, što smatram dobronamjernim", saopštio je Abazović.

Zlonamjernim smatra kad se teškim i ekstremističkim izjavama želi dovesti do destabilizacije. On je rekao i da želi da čuje mišljenje svih ministara na sjednici vlade o Temeljnom ugovoru.

Inače, glavna tema današnjeg razgovora u Vladi bila je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Na sastanak u Vladu bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, bez portfelja Adrijan Vuksanović.

Na sastanak su stigli i Andrija Popović (LP), te predstavnici albanskih stranaka Nik Đeljošaj, Mehmet Zenka, Genci Nimanbegu.

Podsjećamo, Predsjedništvo Građanskog pokreta URA saopštilo je sinoć nakon sjednice kako podržavaju potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

Smatraju da je to pitanje koje Crnu Goru opterećuje deset godina i da u najskorije vrijeme na njega treba staviti tačku a sve u skladu sa pozitivnim zakonskim načelima i Ustavom.

 

Vlada Crne Gore bi, kako je ranije najavljeno, sjutra trebalo da glasa o predloženoj verziji Temeljnog ugovora o odnosima države i SPC.

Ministre odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića iz Socijaldemokratske partije (SDP), koji se protive sadržaju ugovora, premijer Dritan Abazović nazvao je "ekstremistima koji imaju za cilj da destabilizuju Vladu i da državu vrate u devedeste godine".

Ministar odbrane Raško Konjević je na Tviteru odgovorio Abazoviću ocjenom da je "bolje biti ekstremista za svoju državu, nego njen izdajnik".

DPS Mila Đukanovića je ranije saopštio da se protivi formulacijama Temeljnog ugovora, koji je Vlada usaglasila sa SPC.

 

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније