Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

I. P./O.Z. [ rtcg.me/Mina ]

07. 07. 2022. 13:56   >>  17:47 8

ABAZOVIĆ IZ BEČA

Crna Gora idealna zemlja da oživi proces proširenja EU

Premijer Dritan Abazović ocijenio je da je Crna Gora idealna država koja bi mogla da oživi proces proširenja Evropske unije (EU), te da ulazak naše zemlje u EU nije samo interes zvanične Podgorice, već i Austrije.

On je u Beču, na pres konferenciji sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, rekao da Crna Gora posjeduje sve karakteristike, te da je idealna država koja može da oživi proces proširenje shodno postignutim rezultatima.

To bi, navodi on, bio "pozitivan impekt i na ostale zemlje Zapadne Balkana da i one brže koračaju evropskim putem".

Sa austrijskim kancelarom se saglasio da nije samo interes Crne Gore da postane članice EU, već i Ausrtije, kako bi se pokazala veća solidarnost u Evropi.

"Austrija ostaje jedan od najvažnijih spoljno-političkih, strateških partnera Crne Gore", rekao je Abazović, navodeći da su austrijski turisti dobrodošli u Crnu Goru.

Abazović je kazao da Temeljni ugovor sa SPC nije pitanje iz evropske agende, već unutrašnja stvar Crne Gore, a da su naše evropske obaveze Sudski savjet, Ustavni sud i izbor VDT-a.

"Očekujem da imamo konkretne rezultate do 31. jula, možda ne o svim pitanjima, ali o dijelu pitanja. Mi moramo da isporučimo rezultate, vjerujem da ovu šansu koja se Crnoj Gori ukazala, ne smijemo da propustimo", rekao je Abazović.

I dok je nekome u Crnoj Gori najvažniji Temeljni ugovor, njemu su, kako je rekao, prioritet Sudski savjet, Ustavni sud i VDT.

"Mislim da mi treba da odradimo svoju evropsku agendu. Imamo veliku podršku sa strane, očekujem tu istu podršku kod kuće. Glavni cilj Vlade je da ukažemo da možemo da odradimo naš posao u najkraćem periodu i da dobijemo pozitivan signal", rekao je Abazović.

Nehamer: Crna Gora ulaže ogromne napore da ispuni zahtjeve EU

Crna Gora ulaže ogromne napore da ispuni zahtjeve Evropske unije (EU), ocijenio je austrijski savezni kancelar Karl Nehamer, navodeći da su stabilnost i zajedništvo neophodni za napredak država kandidata za članstvo u Uniji.

Nehamer je, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, odgovarajući na pitanje novinara šta je njegova ključna poruka za crnogorsku Vladu, budući da u njoj postoje nesuglasice oko Temeljnog ugovora, odgovorio da je Austriji važno da konstruktivno prati Crnu Goru ka EU.

Kako je naveo, ako se između država Zapadnog Balkana zaključuju ugovori da bi se stvorila stabilnost i pravna bezbjednost, Austrija tu pruža punu podršku.

Govoreći o pristupnim pregovorima, Nehamer je rekao da Austrija vidi više izazova kada se radi o Bosni i Hercegovini, dodajući da se svaku zemlju Zapadnog Balkana treba ocjenjivati posebno.

Kako je kazao, Zapadni Balkan je za Austriju veoma bitan geostrateški prostor, kada je riječ o pitanjima bezbjednosti, ali i privrede.

“Kada se radi o podršci Crnoj Gori ka EU, to je jednostavno. Crna Gora već preduzima ogromne napore da ispuni zahtjeve EU”, rekao je Nehamer.

On je poručio da je Austrija „pratilac na tom putu“.

“Ako EU, kao cjelina, prepozna Zapadni Balkan kao prostor za rast, vidjećemo pozitivan razvoj za EU, ne samo jer je to interes država Zapadnog Balkana”, kazao je Nehamer.

Prema njegovim riječima, nema samo EU interes na Zapadnom Balkanu, već i Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

“To znači da mi u EU moramo da uložimo napore da Zapadnom Balkanu pokažemo kako u prvoj liniji imamo interes za tim zemljama, da želimo da ih pratimo na putu ka EU. Kao zajednica ćemo profitirati od toga”, kazao je Nehamer.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније