Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

22. 07. 2022. 15:06 >> 15:05
3

MAROVIĆ

"Tu smo da pomognemo Ukrajincima i po njenom završetku agresije"

Danas smo ovdje da pokažemo svijetu, a posebno Ukrajini, da smo tu da pomognemo Ukrajincima ne samo sada, dok traje agresija, već i po njenom završetku, u rekonstrukciji i podizanju Ukrajine na noge, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović na Forumu o globalnom ekonomskom uticaju agresije na Ukrajinu koji je održan u Istanbulu.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marović je govoreći na otvaranju Foruma kazala da je agresija Rusije na Ukrajinu dovela do brojnih civilnih žrtava, uništenja infrastrukture, ali i primorala ljude da napuste svoje domove tražeći pomoć, zaštitu i prije svega bezbjednost. Podsjetila je da je, prema zvaničnim podacima agencija UN-a, širom Evrope evidentirano više od 5,8 miliona izbeglica iz Ukrajine, dok se procenjuje da je više od 7,1 miliona ljudi interno raseljeno u Ukrajini.

Marović je, takođe, učestvovala i na panelu "Razumijevanje nove globalne ekonomske stvarnosti", na kom su učesnici razmijenili mišljenje u vezi sa prevazilaženjem izazova koje su posljedica agresije Rusije na Ukrajinu i koje se održavaju na svjetsku ekonomiju u pogledu sporijeg rasta i brže inflacije, rasta cijena proizvoda, povećanja nezaposlenosti i smanjenja povjerenja investitora.

"Ona je istakla da, osim dubokih humanitarnih posljedica, agresija na Ukrajinu ima i dugoročne negativne ekonomske efekte, te da će najveći teret krize osjetiti tržišta i zemlje u razvoju, poput onih na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu, Marović je istakla da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima, uloga EU i politike proširenja postala veoma važna za ukupnu stabilnost i prosperitet Evrope, kao i da je posljednje istraživanje javnog mnjenja u EU pokazalo da 74% građana EU podržava proširenje, što je značajno povećanje u odnosu na predratni odnos prema proširenju.

"Agresija Rusije na Ukrajinu bi mogla da 'pogura' EU da učvrsti partnerstvo sa onim zemljama čija je vanjska politika usklađena sa politikom EU i ubrza njihovo pristupanje Uniji. Crna Gora je definitivno među tim zemljama i može se pohvaliti stoprocentnom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. Ovo nije uvijek bila laka odluka i imala je posljedice na crnogorsku ekonomiju, prije svega na našu turističku privredu. Međutim, polazeći od toga da je naš cilj pristupanje EU, Crna Gora nastavlja da slijedi svoju evropsku agendu i usklađuje se sa vrijednostima i odlukama EU", kazala je Marović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније