Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

30. 07. 2022. 15:19   >>  15:17 1

OO DEMOKRATE BAR

"Raičević nije više predsjednik opštine Bar"

Nakon Odluke Ustavnog suda kojom je ukinuo dopune Zakona o lokalnoj samoupravi o odlaganju izbora, indirektno je potvrđena i neustavnost odnosno nezakonitost Odluke o izboru predsjednika Opštine Bar donijete 8. jula kojom je glasovima vladajuće većine u barskom parlamentu Dušan Raičević ponovo izabaran za predsjednika i to na četiri godine, iako mu mandat prethodno nije ni istekao, saopšteno je iz Kluba odbornika Demokrata Bar.

"Kao što smo tog 8. jula na sjednici više puta isticali, Odluka koja je donijeta čin je pravnog nasilja koje je sa obje ruke i bez imalo stida podržano od strane 22 odbornika DPS-a, SD-a, BS-e, SDP-e, uz prećutno odobravanje koalicionog partnera Biram Crnu Goru, koji je načelno bio uzdržan", kazali su oni. 

Oni su kazalu da su uzalud upozoravali aktuelnu vlast i odbornike da ovakva Odluka ne može biti u skladu sa pravnim sistemom i da će je vrlo brzo osporiti svi nadležni sudovi.

"Ukidanjem dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi Odluka o izboru predsjednika Opštine postala je „pravno siroče“ s obzirom da je glavni argument za njeno donošenje odbornicima koji su o njoj afirmativno govorili bila dopuna Zakona koju je Ustavni sud juče ukinuo", kazali su oni. 

Zbog toga, kako kažu, izvršno dejstvo ove nezakonite Odluke što hitnije treba zaustaviti, kako ne bi nastupile dalje štetne posljedice, a najkasnije u ponedjeljak kada je zakazan nastavak prekinute 33. sjednice SO Bar.

"Predsjednica Skupštine, Milena Božović, u ponedjeljak ima još jednu mogućnost i šansu, da izabere visoki dom čija je predsjedavajuća, pravo koje je studirala, Ustav i zakone koje mora poštovati ili da još jednom kao na prošlom zasijedanju stane na stranu DPS-a i podrži pravno nasilje koje ova partija sa svojim poslušnicima sprovodi nad ovim visokim domom", saopšteno je iz Demokrata.

Kazali su i da će  nakon što su već podnijeli Tužbu Upravnom sudu, sledeće nedjelje od istog suda u skladu sa Zakonom o upravnom sudu i članom 15 zatražiti privremenu mjeru odlaganja izvršenja predmetne Odluke o izboru Dušana Raičevića za predsjednika Opštine Bar.

"Vjerujemo da će za razliku od aktuelne predsjednice SO Bar sud po našem zahtjevu odlučivati vrlo brzo", saopšteno je iz Demokrata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније