Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

01. 08. 2022. 21:32 >> 21:29
1

KOPRIVICA MIKIĆU

Dogovor GP URA i DPS-a neće dovesti do ozdravljenja sudstva

Ako neko misli da će međupartijski dogovori GP URA i DPS-a, dovesti do ozdravljenja sudstva, grdno se vara, poručio je potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

“Ako URA smatra da je evropski biti uzdržan prilikom glasanja o svakom kandidatu za sudiju Ustavnog suda, a da je antievropski pozivati na dijalog, uključivanje što većeg broja aktera u dogovor, onda je to njihov problem. Odgovornost za blokadu snose oni koji su odbili dijalog, odbili minimalno odlaganje radi dijaloga, i insistirali na njihovom međupartijskom dogovoru i zakulisnom dilu”, naveo je Koprivica u odgovoru Mikiću

Kaže da su činjenice o "evropskom pristupu" GP URA golim okom su vidljive.

“Prvo, URA je uzdržana prilikom izbora Ustavnog suda, ni za jednog od 18 kandidata ciljano nijesu htjeli glasati, da bi Ustavni sud, kao nikad do sad, bio paralisan i blokiran, jer SNP i URA bježe od izbora. Drugo, oko Sudskog savjeta, na konsultacijama na Kolegijumu predsjednika Skupštine, URA je odbila vođenje dijaloga i odlaganje radi dodatnog dijaloga i postizanja 2/3 većine. Zahvaljujući tome, nije izvjesno ni da će biti 3/5 na Plenumu za sve što je dio međupartijskog dogovora”, navodi Koprivica u odgovoru.

Koprivica kaže da je GP URA predložio i izglasao zakon o odlaganju lokalnih izbora, koji je Ustavni sud ocijenio neustavnim.

“Tako da je u srcu Evrope, zahvaljujući URA-i i DPS-u spriječeno održavanje izbora, a njihov termin iz materije zakona izmješten u ruke jednog čovjeka. Zahvaljujući tome, uhapšena je demokratija u Crnoj Gori”, navodi Koprivica.

Navodni cilj Vlade, kako kaže Koprivica, bila je deblokada pravosuđa, a danas, kako dodaje Koprivica, samo vidimo pravnu anarhiju, “primitivni revanšizam i blokadu institucija, kao nikad ranije”. 

“Kada smo na terenu prava, a i morala, shvatite prvo milenijumske principe, a koje je naš Valtazar Bogišić tako jednostavno izrazio: "Što dva uglave, trećeg ne veže", ili vrlo jednostavno: što URA i DPS uglave o sudstvu, to ne veže one koji su bili za iskreni i sveobuhvatan dijalog. Ako neko misli da će međupartijski dogovori URA-e i DPS-a, dovesti do ozdravljenja sudstva, grdno se vara. Za istinsko ozdravljenje potreban je iskren dijalog, najšire saglasje i suštinske reforme”, zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније