Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

03. 08. 2022. 15:25 >> 15:23
1

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Nova struktura za pregovore s EU za bolju dinamiku

S ciljem unapređenja dinamike i kvaliteta reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), Vlada je na današnjoj sjednici usvojila novu odluku o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, kao i izmjene odluka o obrazovanju radnih grupa za pregovaračka poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, saopštilo je Ministarstvo evropskih poslova.

Kako je istaknuto, cilj donošenja nove odluke o uspostavljanju strukture za pregovore je prilagođavanje obavezama iz procesa evropske integracije i ukidanje određenih tijela iz ranije strukture.

Novu strukturu će činiti Kolegijum za pregovore, Savjet za vladavinu prava, Pregovarački tim, pregovaračke radne grupe i Ministarstvo evropskih poslova.

"Ta tijela će biti odgovorna za vođenje pregovaračkog procesa na političkom, stručnom i tehničkom nivou, uvažavajući pravnu tekovinu EU, kao i revidiranu metodologiju EU koja srodna poglavlja grupiše u takozvane 'klastere', navode u saopštenju.

Vlada je donijela i izmjene odluka o obrazovanju radnih grupa za pregovaračka poglavlja 23 i 24, imajući u vidu, kako navode, brojne obaveze koje proizilaze iz pregovaračkog procesa Crne Gore s EU, a s ciljem ispunjenja privremenih i dobijanja završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, u što skorijem roku.

"Radne grupe, čiji je broj članova značajno smanjen, čine predstavnici organa državne uprave, pravosudnih institucija i nevladinih organizacija. Radna grupa za poglavlje 23 broji 35 članova, dok Radna grupa za poglavlje 24 ima 23 člana", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније