Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

T.G.

06. 08. 2022. 14:00   >>  13:57 1

MILJANIĆ - DOLAKOVA

Crna Gora na listi prioriteta Savjeta EU

Iskustva Češke Republike mogu biti od koristi Crnoj Goru u sprovođenju antikorupcijskih inicijativa, s obzirom na to da dvije države imaju sličnu istoriju, kada je riječ o tranziciji iz socijalizma u kapitalizam i konstituisanju samostalnih država, ocijenjeno je na sastanku ministra Zorana Miljanića sa zamjenicom ambasadorke Češke Republike Petrom Ali Dolakovom.

Kako se u saopštenju navodi, Miljanić je kazao da je u okviru antikorupcijskih mjera, odlukom 43. Vlade Crne Gore konstituisan Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na čijem čelu je premijer Dritan Abazović, te da je u toku izrada Nacionalne stategije.

Kako se ističe, jedan od glavnih poslova Nacionalnog savjeta biće praćenje izrade Nacionalne strategije.

“Smatramo da će Strategija biti krovni dokument iz kojeg će proizići akcioni planovi i izmjena normative, kako bi počeli rješavati problem korupcije u svim segmentima društva i na svim nivoima”, ocijenio je Miljanić, dodajući da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije prepoznat napredak kada je riječ o organizovanom kriminalu, ali i da je korupcija označena kao jedan od gorućih problema crnogorskog društva.

Dolakova je kazala da veoma cijeni sistemske promjene koje mogu dovesti do suzbijanja korupcije, te da je veoma važno da se podigne nivo svijesti u društvu o posljedicama korupcije.

"Pitanje pregovaračkog procesa Crne Gore je visoko na listi prioriteta Češkog predsjedavanja Savjetom Evropske Unije, a evropske integracije Crne Gore i regiona zapadnog Balkana je jedan od dugogodišnih prioriteta vanjske politike Češka”, kazala je Dolakova.

Sagovornici su se saglasili da bi Crnoj Gori od velike koristi bila pomoć čeških eksperata i tehnička podrška tokom sprovođenja antikorupcijskih inicijativa, zaključuje se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније