Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

17. 08. 2022. 12:52   >>  12:51

BLAŽIĆ O ZETI

Na djelu kršenje demokratije, ne dešava se slučajno pred izbore

Jasan je cilj i pozadina da Glavni grad praktično ne želi da u svom sastavu ima Zetu, nego da je na silu formira kao jedinicu lokalne samouprave kako bi glasačko tijelo bilo odvojeno, ocijenio je za Radio Crne Gore profesor Đorđije Blažić. Ističe da je na djelu kršenje demokratije, ali da je najgore što će preko 150.000 građana Podgorice biti uskraćeno za glasanje na konsultativnom referendumu.

"Definitivno da se radi ne samo o podrivanju demokratije, s jedne strane, i uskraćivanju ustavnih prava građana na referendumu, pošto je zakon veoma precizan i veoma jasan. Jedan od tih uslova za osnivanje opštine je takozvani konsultativni referendum koji je očigledno izdignut, ali ovo je još drastičnija situacija kada parlament, kada zakonodavac, potpuno svjesno krši zakon, dovodeći u situaciju da ostvaruje isključivo partijske interese jer sve ovo što se dešava ne dešava se slučajno pred izbore", kazao je Blažić.

Dodaje da ćemo brzo vidjeti i korake Ustavnog suda.

"Da li će da ćuti, kao što je navikao decenijama, ili će zakon, čim se objavi i stupi na snagu, staviti u proceduru da ga po službenoj dužnosti ocijeni."

"Ovo jeste kršenje demokratije, ali ono što je najgore je uskraćivanje preko 150.000 građana Podgorice da glasaju na konsultativnom referendumu", kazao je Blažić za Radio. 

Podsjetimo, Skupština je sinoć usvojila izmjene dva zakona kojim je predviđeno da Zeta dobije status opštine, ali i da građani Zete ne glasaju na lokalnim izborima u Podgorici koji su raspisani za 23. oktobar. 

 
 
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније