Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 08. 2022. 20:56 >> 20:54

INTERVENCIJA U IZBORNI SISTEM

Izborne manipulacije presedan, slično se desilo 1996.

To što građani Zete neće moći na narednim izborima da glasaju u glavnom gradu, izborna je manipulacija, kažu naši sagovornici.

Promjenu podgoričke izborne jedinice, izglasavanjem "zetskih" zakona iz NVO sektora okarakterisali su kao "džerimandering", što predstavlja, kako ocjenjuju, opasnu izbornu manipulaciju. Da li je u pitanju takva pojava, pitali smo i stručnjake ali i one koji su u svojoj političkoj karijeri bili svjedoci procesa koji su favorizovali njihove političke oponente.

Promjenu podgoričke izborne jedinice, izglasavanjem tzv "zetskih" zakona iz NVO sektora okarakterisali su kao opasnu izbornu manipulaciju. A da li je to tako?

"Način i vrijeme u koje se sve to desilo, način na koji je ta teritorija defiinisana upućuje na gotovo izvjesan pokušaj da se u jedan izborni proces interveniše na jedan grub način koji se u politikologiji prepoznaje kao izborni inžinjering, kao džerimandering, kao prekrajanje izbornih jedinica sa ciljem da se ostvari određeni izborni rezultat", kaže politikolog Predrag Zenović.

Sličnih poteza bilo je i ranije u Crnoj Gori, ali u blažoj formi, navodi nekadašnji lider Narodne stranke Predrag Popović. Podsjetio je na 1996. godinu kada je Crna Gora podijeljena na 14 izbornih jedinica, što je dalo veliku prednost tada jedinstvenom DPS-u.

"Vi ste imali primjer da su se pojedine opštine spajale i to one opštine u kojima je DPS, tada jedinstveni, imao prednost u odnosu na svu opoziciju, pa su onda oni te izborne opštine gdje su oni imali prednost spajali sa izbornim opsitnama gdje je prednost opozicije bila evidentna i time se neutrališe taj efekat koji je opozicija pozitivan po nju imala u izbornoj jedinici gdje je ona imala prednost", naveo je Popović.

Zenović kaže da nije samo problematično što se sličan slučaj ponovio, ovoga puta u Podgorici, nego i vrijeme u kome se dogodio.

"Nije isto kada se greška tog tipa, odnosno ne greška nego ciljana i smislena intervencija u izborni sistem, desi na početku višepartizma kao sto se to desilo tada i kada se desi u trenutku kada mi već imamo jedno iskustvo od tri decenije od višepartizma", ističe Zenović.

Vrijeme možda mijenja metode, ali ciljevi ostaju isti. I ne samo oni, sudeći po priči o 90-im.

"Personalno gledano, gotovo isti sastav koji je tada odlučiovao o tom načinu prekrajanja izborne volje dobar dio tih ljudi je i u personalnom smilsu i danas je prisutan u parlamentu, samo što su sada u nekolike stranke podijeljeni", kazao je Popović.

A savremeni demokratski svijet ne karakterišu izborne manipulacije, ističe Zenović. One su presedan koji, kako kaže, može biti vrlo opasan.

"Prosto tako neka druga parlamentarna većina može da odluči da prekraja stvari na neki drugi način, da prosto uđemo u jedan ustavo-pravni haos u kojem će svako izborni sistem da tretira na način koji nije demokratski i nije u skladu sa svim onim što su standardni savrmenog demorkaskog svijeta", rekao je Zenović.

Podsjećamo, u Golubovcima pravo glasa ima oko 12 i po hiljada birača. Međutim, izglasavanjem tzv Zetskih zakona, oni neće moći da glasaju na narednim podgoričkim izborima.

Marko Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније