Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 08. 2022. 07:02 >> 23:32
6

BEŠIĆ

Previše zle krvi između partija "stare većine"

Nekoliko opcija imaju pred sobom akteri političke scene. DPS se zalaže za nove izbore, a Demokrate nude formiranju nove vlade partijama - pobjednicama izbora 2020. I dok DF žali što juče nije došlo do rekonstrukcije Vlade, iz Ure i SNP-a čestitaju Demokratama koaliciju s DPS-om. Sa druge, analitičar Miloš Bešić kaže da bivša parlamentarna većina teško može formirati novu vladu i poručuje da su izbori jedini izlaz iz aktuelne političke situacije.

Sve je jasno, kazao je nakon smjene u Parlmentu dojučerašnji premijer i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

"Čestitam novu koaliciju Mila Đukanovića i Alekse Bečića. Nadam se da će brzo dogovori brzo novu Vladu. Ne, mi nećemo učestvovati u njoj", kazao je sinoć Abazović.

Iz Demokrata odbacuju optužbe da su formirali koaliciju sa DPS-om i tvrde da su bili i ostali dio parlamentarne većine od izbora 2020. Ponavljaju da već danas mogu da počnu pregovore o formiranju nove Vlade bez DPS-a. I poručuju SNP-u i Uri, da od Demokrata imaju, kako navode, jednu ispruženu ruku, a drugu spremnu za udarac ako ponovo odu sa DPS-om.

Ponudu Demokrata u SNP-u smatraju neiskrenom.

"Kao što vidite oni su se dogovorili s DPS-om jer je evidentno da se Bečić ovih dana vrlo lako dogovara sa Đukanovićem, mnogo lakše nego Duško Marković. Tako da mislim da ta nova parlamentarna većina koja je smijenila ovu Vladu koja nije bila po volji DPS-a i treba da izaberu novu vladu koja će da bude po volji DPS-a. Samo ovaj put pojačana sa Demokratskom Crnom Gorom i ove dvije privatne partije Marka Milačića i Gorana Danilovića", kazao je lider SNP-a Vladimir Joković.

U Demokratskom frontu žale što je juče propuštena šansa da se kroz rekonstrukciju Abazovićevog kabinata ostane u okvirima parlamentarne većine iz 2020.

Da pobjednici izbora prije dvije godine mogu formirati novu vladu skoro pa je nemoguće, kaže profesor Miloš Bešić.

"Sve i da se desi ne mislim da je to dobro rješenje sa stanovišta političke stabilnosti, prosto, toliko je zle krvi između političkih aktera tih partija. Toliko je riječi upućeno jedni drugima. Ne vidim da to može da bude jedna stabilna vlada koja može stabilno da obavlja svoj posao", ističe Bešić.

Takva nestabilna Vlada bila bi, kaže Bešić, i ona koju bi eventualno formirale Demokrate i DPS.

"URA je u kampanji bila "antidps" partija pa je napravila manjinsku vladu uz podršku DPS-a. Ako je to bilo moguće onda je sve zaista moguće, ali kažem nije puno vjerovatno", napominje Bešić.

Iz DPS-a, dan nakon pada 43. Vlade kažu da vanredni izbori najčistiji rješenje i poručuju da su spremni na dijalog sa svim partijama kako bi se stvorili uslovi za izlazak na birališta.

I profesor Bešić smatra da su izbori na svim nivoima najbolje rješenje i to krajem oktobra kada su zakazani lokalni u više opština.

"Niko nije zadovoljan sa jučerašnjim danom. DPS nije zadovoljan jer njihov uticaj nije veći nego juče bez obzira što je na njihovu inicijativu oborena Vlada. Ostali akteri ne mogu da se dogovore, sve i da se dogovore nemaju valjanu poziciju da obezbijede političku stabilnost i da ponovim da mimo izbora ne vidim nikakav valjano rješenje", kaže Bešić.

Bešić, međutim, nije siguran koliko bi novi izbori promijenili političku scenu jer niko ne bi imao stabilnu većinu, pa bi smatra opet jedan poslanik bio tas na vagi.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније