Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 08. 2022. 14:36   >>  14:34 1

OCJENA KAVARIĆA

"Đurović ni na koji način nije prekšila Ustav, Zakon i Poslovnik"

Advokat i pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), Dalibor Kavarić, saopštio je da predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović, nije na bilo koji način prekršila Ustav, Zakon o Sudskom savjetu i sudijama ili Poslovnik Skupštine Crne Gore.

"Naprotiv, ista je promovisala i primijenila pomenute pravne propise na najbolji mogući način i u optimalnom vremenskom i legislativnom okviru, sa ciljem uspostavljanja redovnog stanja u ustavnom poretku države, i namjerom imenovanja i postavljanja nedostajućih sudija i članova tijela sudske vlasti", navodi Kavarić. 

Njen jasan cilj je, dodaje on, bio da zakonodavna grana vlasti, kroz svoja ovlašćenja, omogući sudskom dijelu državne vlasti, da servisira sve postojeće i buduće potrebe svih subjekata, za evidencijom i egzistencijom prava, putem donošenja i izvršenja sudskih presuda i drugih sudskih odluka i na taj način, ističe se, uspostavljanja punog pravnog kapaciteta države.

"Podnošenje inicijative za razrješenje predsjednice Skupštine motivisano je naprizemnijom političkom odmazdom, odsustvom dalje vizije i osvetom radi izgubljenih državnih funkcija i beneficija koje su te funkcije sa sobom nosile. Insistiranje na smjeni predsjednice Skupštine, najvišeg zakonodavnog tijela u državi i izvora svekolike zakonodavne vlasti, legislativnog autoriteta i suvereniteta jedne države u trenutnom, vanrednom, institucionalnom statusu, u kome je izglasano nepovjerenje Vladi kao izvršnoj vlasti, u stanju v.d. predsjednika Vrhovnog suda, v.d. predsjednika Ustavnog suda, nepostojanja kvoruma u Ustavnom sudu, v.d. stanju Vrhovnog državnog tužioca i nepostojanja kvoruma u Sudskom savjetu, značilo bi drsku, bezprizornu i nerazumnu zloupotrebu poslaničke funkcije i vrhunac neodgovornosti poslanika koji bi to podržali. Ovakav zaključak se neizostavno nameće iz činjenice da bi takvi neodgovorni poslanici ostavili i obezglavili sve organe državne vlasti, i ostavili ih bez ijednog, redovnog i djelotvornog autoriteta iz oblasti donošenja zakona (zakonodavne vlasti) i bez autoriteta u oblasti izvršavanja zakona (izvršne i sudske vlasti)", piše u tekstu Kavarića.

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju po pitanju nacionalne bezbjednosti: 

"Ovakvo, trenutno, veoma opasno društveno stanje, a u toku trajanja ozbiljnog rata države sa međunarodnim kriminalnim narko bandama, bi potencijalno i očekivano dovelo i do ugrožavanja nacionalne bezbjednosti, kapitulacije države pred organizovanim kriminalnim grupama, te ugorožavanja života i zdravlja najprije sudija, tužilaca i policijskih službenika kao boraca na prvoj liniji odbrane u borbi protiv kriminala, ali, zatim, i života i zdravlja svih građana Crne Gore. Demokratska Crna Gora bi ovaj put trebalo razmisliti da li će Crna Gora, i oni zajedno sa njom opstati, ako mafija bude još jedanput slavila, kao što su tome kumovali svojom nepromišljenom ulogom i glasanjem od 19-20. avgusta ove godine, ostavljajući državu bez šefa izvršne vlasti, a ne nudeći bolje ili bilo kakvo drugo rješenje da država ne ostane bez efikasne uprave, kao što je to slučaj upravo sada", zaključuje se.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније