Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M./M.V.

03. 09. 2022. 07:45   >>  07:43 2

OČEKIVANJA ANALITIČARA

Raditi na izbornim uslovima, poštovati volju građana

Potpisivanje političkog sporazuma predstavnika partija koje su činile pobjedničke koalicije na izborima 30. avgusta 2020. dobre su vijesti iz ugla svakog ko podržava ideju parlamentarne demokratije, ali najbolje što možemo očekivati su izbori na svim nivoima u nekom razumnom roku, ocijenio je za Portal RTCG profesor filozofije i građanski aktivista Stefan Đukić.

Sporazumom koji su potpisali konstituenti tri pobjedničke liste - "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" u petak, između ostalog predviđaju eliminaciju svake mogućnosti učešća DPS-a u izvršnoj vlasti u bilo kojoj formi, nastavak demontaže bivšeg režima, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima, usmjeravanje fokusa dominantno ka socio-ekonosmkim temama, ali i rješavanju pitanja izbora Sudskog savjeta, članova Ustavnog suda...

"Potpisivanje novog sporazuma između predstavnika partija koja su činile tri pobjedničke koalicije na izborima 30. avgusta 2020. su dobre vijesti iz ugla svakog ko podržava ideju parlamentarne demokratije. Šta god mislili o bilo kom personalnom rješenju, o bilo kom partijskom lideru, ove partije su pobijedile na izborima (održanim u jako lošoj i neslobodnoj atmosferi) i kao takve treba da sačinjavaju jednu, čudno je, ali i prikladno istaći - normalnu Vladu. I to je u suštini jedino što je istinski dobro iz ovog događaja", kazao je Đukić.

Upozorava da za 15. dana ističe rok u kom predsjednik države Milo Đukanović treba da imenuje novog mandatara.

"Treba da budemo svjesni da je dogovor potpisan 2. septembra i da za petnaest dana ističe rok u kom predsjednik države treba da imenuje novog mandatara a da suštinskog dogovora među ovim političkim 'liderima' nema već dvije godine (ako izuzmemo raspodjelu 'plijena po dubini') te je veoma upitno šta će biti u narednim danima", kazao je Đukić.

Dodaje da smo dvije godine svjedoci nedovoljnoj svijesti ovih predstavnika političke klase da odgovore na zadatke prve demokratske smjene vlasti u istoriji Crne Gore, njihovoj bezgraničnoj sujeti, preferiranju partijskim nad interesima građana, pa i svojih birača te njihovoj totalnoj nezainteresovanosti za sopstvena predizborna obećanja.

"Sve ovo nas je dovelo u v.d.stanje države, u nefunkcionalnost skoro svih institucija koje je kulminiralo gašenjem mnogobrojnih servisa zbog hakerskog napada te nejasnoći zbog čega uopšte plaćamo poreze i koja je svrha postojanja države. Neumjereni optimisti bi mogli očekivati poboljšanje i stvaranje neke nove stabilne Vlade ali mislim da najbolje što možemo očekivati su izbori na svim nivoima u nekom razumnom roku", zaključio je Đukić.

Novinar Predrag Zečević smatra da situacija ide u smjeru formiranja nove Vlade, ali da će ona biti ograničenog roka trajanja.

"Ta Vlada biće ogranićenog trajanja, i neće iskoristiti pun mandat do 2024.godine već će trajati, najvjerovatnije, do proljeća 2023.godine i ta Vlada će pripremiti vanredne parlamentarne izbore kao i predsjedničke koje su u istom terminu", kazao je Zečević.

Dodaje da ne isključuje mogućnost da "pod pritiskom ambasada" mandatar bude lider Demokrata Aleksa Bečić.

"Kako sada stvari stoje, novi mandatar mogao bi biti Andrija Mandić, ali ne bih isključio mogućnost da zbog pritiska ambasada Kvinte novi mandatar bude Aleksa Bečić. Ovo će biti prva Vlada u nezavisnoj Crnoj Gori gdje će ministri biti iz redova Demokratskog fronta", kazao je Zečević.

Dodao je da je na DF-u veliki pritisak i velika odgovornost, te da će u slučaju da Mandić bude premijer, taj politički subjekt morati da poštuje sve međunarodne obaveze Crne Gore.

"Ministri iz redova DF-a, odnosno ako bude premijer Mandić, moraće da poštuju spoljnopolitički kurs Crne Gore, da poštuju međunarodne obaveze i da odustanu od svog proklamovanog cilja - povlačenja priznanja Kosova. Povlačenje priznanja Kosova bi bio jako opasan potez koji bi mogao da izazove veliku nestabilnost i sukobe na Zapadnom Balkanu, pa je velika odgovornost na Demokratskom frontu", zaključio je Zečević, urednik Portala BiznisCG. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније