Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bojana Baranin, TVCG ]

21. 09. 2022. 20:09 >> 20:06
1

UDRUŽENjE PRAVNIKA I NVO SEKTOR

"Stručnost i karijera političarima ne znače ništa"

Iz Udruženja pravnika i civilnog sektora poručuju da je razočaravajuće što u Skupštini ni u drugom krugu nijesu izabrana četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Povjerenje u institucije je, kažu, dodatno poljuljano, a javnosti poslata poruka da profesionalni autoritet i izuzetna karijera ne znače ništa tamo gđe se pita politika.

Poražavajuća je činjenica da poslanici ni u drugom krugu glasanja nijesu uspjeli da kompletiraju Sudski savjet, poručuju pravnici.

“Ovo je još jedan korak u sunovrat crnogorskog pravosuđa. Na ovaj način ne samo da je pao ugled Skupštine pred građanima, nego i ugled Crne Gore pred međunarodnom zajednicom”, kaže za TVCG Ana Mugoša-Stanković, iz Udruženja pravnika Crne Gore.

Oštre kritike i iz nevladinog sektora. Iz Akcije za ljudska prava i Građanske alijanse poručuju da sva četiri kandidata imaju zavidne biografije, te da su zasluživali da budu izabrani.

To što nijesu, sigurno će, kažu, uticati na pad interesovanja za naredne konkurse.

“Smatramo potpuno neopravdanim da nije izabran bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava, profesor Vučinić. Takođe ne vidimo ni zašto nije izabran bivši ministar pravde, ugledni advokat, čovjek koji se javno zalagao za vladavinu prava, gospodin Šoć. O advokatu Kurgašu nemamo dovoljno podataka, ali svakako smatramo da je Sudski savjet hitno trebalo reformisati i prije četiri godine a kamoli danas”, poručuje Tea Gorjanc-Prelević iz Građanske akcije.

“Ukoliko neko ko je dugogodišnji profesor i ugledni sudija Evropskog suda za ljudska prava ne zaslužuje tu etiketu, onda ne znam da li ćemo uopšte moći da nađemo ugledne pravnike u našoj državi i ko je taj ko će ispuniti te mjere i očekivanja naših političara”, navodi Milan Radović iz Građanske alijanse.

Da su se političari prilikom izbora vodili partijskim, a ne javnim interesom pokazuju i različitosti u prvom i drugom krugu glasanja, navode iz Udruženja pravnika.

“Naročito smatram neodgovornim to što određeni poslanici koji su ranije podržali profesora Nebojšu Vučinića sada nijesu glasali za njega, iako je riječ o vrhunskom, međunarodno priznatom pravniku. Smatram da je na ovaj način izuzetno narušen ugled Skupštine i neko za ovo mora da snosi odgovornost”, poručuje Mugoša-Stanković.

Odgovornost će, poručuju sagovornici TVCG, poslanici morati da snose i pred međunarodnim partnerima, budući da će, kako navode, odugovlačenje u izboru Sudskog savjeta definitivno uticati i na evropski put Crne Gore.

“Mislim da će ovo biti i te kako kritikovano. Ovo su prioritet za naš put ka Evropskoj uniji. Na ovaj način otišli smo dva koraka unazad i moraćemo dobro da promislimo o postupcima političkih elita u narednom periodu ukoliko zaista želimo da budemo dio Evropske unije”, kazao je Milan Radović iz GA.

“Očekivalo se da se desi ovaj izbor, kao što se očekivalo da budu izabrane sudije Ustavnog suda. To su neophodne institucije da bi država postojala, da bi mogla da vrši svoju ulogu. Da je postojao bilo kakav ozbiljan razlog pa bismo mogli da razgovaramo o tome, ali ovđe zaista nije postojao baš nikakav razlog da ti ugledni ljudi s odličnim biografijama ne budu izabrani”, poručila je Tea Gorjanc Prelević.

U drugom krugu glasanja za članove Sudskog savjeta, potrebnu tropetinsku većinu dobio je samo profesor Radoje Korać, dok preostala tri kandidata, Nebojša Vučinić, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš nijesu dobili dovoljan broj glasova. Naredni konkurs može biti raspisan tek za dva mjeseca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније