Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

24. 09. 2022. 07:30   >>  07:27

KRIVOKAPIĆ - DI KARLO

Za rasplet političke situacije neophodni izbori

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić predsjedavao je u Njujorku sastanku 13 učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) na prostoru od Turske do Ljubljane, koja je jedna od najvažnijih regionalnih inicijativa.

Učesnice su podržale prioritete crnogorskog predsjedavanja pod motom "SEE of culture, a SEE of cooperation", (Jugoistok Evrope kao prostor kulture i saradnje), te pozvale na jače povezivanje zemalja Jugoistočne Evrope, posebno u svijetlu posljedica rata u Ukrajini.

“Imajući u vidu da je međunarodni poredak pod prijetnjom, članice su se saglasile da je SEECP dodatno važan okvir za saradnju, na liniji vrijednosti EU i NATO. Ponudile su pomoć i podršku Crnoj Gori u saniranju posljedica sajber napada”, saopšteno je iz MVP.

Krivokapić je istakao da će regionalni centar za sajber bezbjednost, sa sjedištem u Podgorici, biti hub i za ostale države regije.

Iskazana je i podrška ubrzanju evropske integracije regiona i revitalizaciji Berlinskog procesa.

Demokratija najbolja odbrana svake države, pa i Crne Gore

Šef crnogorske diplomatije Krivokapić razgovarao je u Njujorku i sa Rozmari Di Karlo, podsekretarkom Ujedinjenih nacija za politička i pitanja izgradnje mira.

Ona je, kako je saopšteno iz MVP, sa zadovoljstvom podsjetila da je bila na otvaranju diplomatskog predstavništva SAD u Crnoj Gori.

Ministar je upoznao sagovornicu sa političkim previranjima u Crnoj Gori, ocijenivši da su za rasplet situacije neophodni izbori i da je "demokratija najbolja odbrana svake države, pa i Crne Gore".

Sagovornica je istakla da prati zbivanja u regionu, a ministar je detaljno objašnjavao strukturu svih činilaca koje vode hibridni rat u Crnoj Gori i koji pokušavaju da od NATO članice naprave satelit Rusije i njenih sljedbenika.

Na sastanku sa ministarkom vanjskih poslova Islanda Tordis Kolbrun Rejkfjord Gilfadotir razmijenjena su mišljenja o bilateralnim vezama i izazovima na geopolitičkoj mapi.

Jedna od tema, kako se navodi u saopštenju, bilo je predstojeće predsjedavanje Islanda Savjetu Evrope, što će biti još jedna prilika da zajedničkim aktivnostima pokažu da prijateljske i male zemlje daju dodatni kvalitet najstarijoj panevropskoj organizaciji.

“Na poziv Njemačke i Francuske, ministar Krivokapić je iznio osnovne elemente najtežeg sajber napada na jednu zemlju članicu NATO-a, uz izraženu zahvalnost Francuskoj, SAD, Velikoj Britaniji i drugima koji su pomogli i dalje pomažu u zaustavljanju napada i minimizaciji štete”, saopšteno je iz MVP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније