Политика

П.Р./M.M.Љ. [ Мина ]

01. 10. 2022. 21:43   >>  01:12 13

ЂУКАНОВИЋ

“Нијесу испуњене претпоставке за распуштање парламента”

Црногорски предсједник Мило Ђукановић, упитан може ли Црна Гора због блокаде институција изгубити статус лидера европских интеграција, казао је да то примарно зависи од домаће способности да се изађе из кризе.

Ђукановић је, у интервјуу гласу Америке, рекао да ће наставити са “разним иницијативама строго водећи рачуна о поштовању Устава” и оцијенио да је једини могући сценарио одржавање пријевремених парламентарних избора.

Упитан на које шта је мислио када је казао да, са тимом правника, тражи неко ваљано рјешење, он је рекао да постоје паравници који сматрају да се сада, у циљу изласка из кризе, може примијенити аналогно тумачење одређених уставних рјешења укључујући и могућност коју у одређеним околностима Устав даје предсједнику да распусти парламент.

“Веома сам суздржан у коришћењу тако предложених могућности зато што и даље желим да дајем примјер да морамо беспрекорно поштовати Устав”, рекао је Ђукановић, преноси портал Гласа Америке.

Како је саопштио, ако би се предсједник државе одлучио да кроз неку превише флексибилну интерпетацију уставних норми предложи макар и најконструктивнија, најодговорнија рјешења у датим условима, то био прилог општој атмосфери урушавања уставног система Црне Горе.

“Сматрам да предсједник државе у то нипошто не смије ући”, истакао је Ђукановић.

Он је казао да је “не само предсједнику него и групи од најмање 25 посланика”, дефинитивно на располагању да обнавља иницијативу према парламенту за скраћење мандата.

“Иницијатива (о скраћењу мандата Скупштини) није наишла на прођу већине у парламенту, а по мом мишљењу то је јасан сигнал да је парламент показао дефицит одговорности према националним интересима Црне Горе”, оцијенио је Ђукановић.

Како је навео, исказало се да су партијски интереси и партијске калкулације код актуелне парламентарне већине изнад онога што су национални интереси.

“Они дефинитивно не показују одговорност према државним интересима Црне Горе. Наставићемо са разним иницијативама увијек строго водећи рачуна о поштовању Устава”, казао је Ђукановић.

Он је рекао да је одржавање пријевремених парламентарних избора једини могућ сценарио.

“Идеје које се предлажу од актуелне парламентарне већине, а то је да се вратимо поновном разматрању кандидатуре предложеног мандатара, су дефинитивно неуставне”, навео је Ђукановић.

Он је изјавио да је Устав ту апсолутно јасан, и да прописује да се у року 30 дана може предложити мандатар.

Према ријечима Ђукановића, актуелна парламентарна већина је пропустила прилику да покаже јасну, недвосмислену писану или усмену спремност да стане иза мандатара којег су предложили посљедњег дана тог рока.

“То су покушали да исправе дан након истека Уставом предвиђеног рока, а прихватањем таквог доказа одмах би ушли у кршење Устава, као што мислим да би смо ушли у кршење Устава ако би се сада вратили идеји да разговарамо о мандатару. Једноставно, тај рок је потрошен”, сматра Ђукановић.

Он је казао да, када се тај рок потроши постоји само могућност расписивања пријевремених парламентарних избора, за што је потребна одлука парламента о скраћењу мандата.

Упитан да ли ће његово дјеловање ићи у правцу распуштања Скупштине, он је навео да се у јавности полемише са његовом “непостојећом иницијативом”.

Ђукановић је рекао да он није донио указ за распуштање парламента, већ да је покренуо иницијативу да парламент себи скрати мандат, што је, како је истакао, неупитно право предсједника државе у датим околностима.

“Када је у питању указ о распуштању парламента та могућност стоји на располагању предсједнику, али су у Уставу прецизно описане претпоставке активирања тог механизма. Те претпоставке нијесу испуњене. Да јесу, ја бих посегао за тим правом”, рекао је Ђукановић.

Он је казао да је Устав остао недефинисан са нуђењем рјешења за ситуацију у којој се Црна Гора налази, односно шта се догађа када нема мандатара, када се пропусти рок да се дефинише мандатар и када након тога парламентарна већина одбије иницијативу за рапуштање парламента.

“Зато сам рекао да сада треба бити веома компетентан у тумачењу нашег, анализи, евентуално, упоредних рјешења у другим државама са сличним уставно-правним системом да видим да ли можемо доћи до неког уставно-правног механизма да изађемо из овог проблема”, казао је Ђукановић.

Он је поручио да политички механизам постоји, наводећи да је то одлука парламентарне већине да себи скрати мандат показујући на тај начин одговорност према државним интересима, јер није само у интересу предсједника да кроз изборе дођемо до Владе.

Из тог разлога, Ђукановић се нада да “ово није финални став актуелног парламента”.

“Постоји могућност да се ова иницијатива коју сам тестирао у парламенту обнавља, постоји моогућност да је одмах сјутра, или за двадесет дана, када прођу локални избори, активира парламентарна група од 25 посланика и да онда опет парламент изложимо суочавању са властитом одговорношћу за рјешавања институционалне кризе у којој се држава налази”, сматра Ђукановић.

Коментаришући изјаву предсједнице Скупштине Данијеле Ђуровић која је казала да је парламент показао да фукционише, Ђукановић је рекао како ни у једном тренутку није тврдио да парламент не функционише.

“И добро је да парламент функционише. Мој приговор је био да парламент није довољно добро сагледао своју одговорност за националне интересе Црне Горе, јер не може бити национални интерес да нема Владу”, рекао је Ђукановић.

То је, како је истакао, политички интерес различитих адреса из региона и изван њега, који желе да Црну Гору представе као нефункционалну државу да би доказали своју тезу да је Црна Гора грешком независна и да је грешком у НАТО и да је зато треба одузети независност и припојити је великој Србији.

“Ако већина у парламенту нема довољно свијести да свјесно или несвјесно не подржава такву деструкцију према држави Црњ Гори, онда ми не говоримо о нефункционалности парламента, парламент је функционалан, само што у овом тренутку, по мом увјерењу није показао довољно одговорности према националним интересима”, казао је Ђукановић.

Он је рекао како не вјерује да су сви тамо спремни да слијепо служе интересима велике Србије и империјалне Русије, већ да један дио њих то ради због својих партијских калкулација зато што сматрају да ће на тај начин себи помоћи на предстојећим локалним изборима.

“У таквим околностима је веома тешко долазити до строго прописане већине за избор судија Уставног суда”, рекао је Ђукановић.

Коментаришући то што су из ДФ-а најављивали да ће одлучивати о иницијативи за његово разрјешење, мимо одлуке Уставног суда, Ђукановић је казао да то показује како ће наставити да руше уставни систем.

“Иницијатива за смјену предсједника је легитимна. Немам никакв приговор тој иницијативи, само што је наравно, иницијатор у обавези да поштује Устав”, казао је Ђукановић.

Како је додао, Устав је ту веома прецизан – покреће се иницијатива у парламенту, који се обраћа Уставном суду, Уставни суд арбитрира да ли је предсједник прекршио Устав, ако јесте такав став шаље парламенту, након тога парламент је потпуно власан да разријеши и смијени предсједника државе.

“Све ван тога је дивљање у односу на Устав, то нам управо најављују лидери опозиције”, казао је Ђукановић.

Коментаришући хапшења због сумње у шпијунажу, проглашење руских дипломата непожељнима, и забрану уласка за 28 страних држављана у Црну Гору, он је рекао да је у овом случају паметно оставити вријеме и простор да надлежни државни органи, у овом случају државно тужилаштво, изађу са информацијама.

“У току сам да је у питању једна обавјештајна мрежа која се развијала не само у нашој земљи, таква је прије пар година идентификована у Аустрији, гдје је један високи војни званичник откривен, процесуиран и осуђен за служење интересима других држава”, рекао је Ђукановић.

Он је казао да, у овом случају Агенција за националну безбједност, је тек недавно заокружила неопходне претпоставке, предала предмет надлежном државном тужилаштву које је кренуло у акцију хапшења одређених особа за које постоје више него утемељене сумње да су се бавили шпијунажом у корист других држава.

“Други државни органи су трагом тих активности отказали пријем, могућност боравка и рада једном броју људи за које се претпоставља да су били у функцији такве незаконите дјелатности”, навео је Ђукановић.

Он је казао да за све остале детаље треба сачекати информацију надлежног државног тужилаштва.

Упитан може ли Црна Гора због блокаде институција изгубити статус лидера европских интеграција, он је рекао да то примарно зависи од домаће способности да се изађе из кризе.

“Зато се јако залажем да што прије разријешимо ову институционалну кризу путем пријевремених парламентарних избора, истовремено да изаберемо недостајеће судије Уставног суда и недостајеће чланове Судског савјета, да кренемо у процедуру избора Врховног државног тужиоца”, поручио је Ђукановић.

Према ријечима Ђукановића, онда Црна Гора не само да неће изгубити статус земље кандидата и статус лидера у преговарачком процесу, већ ће и даље бити у позицији да буде ускоро прва сљедећа чланица ЕУ.

Пратите нас на

Коментари 13

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије