Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.Т./Мина

04. 10. 2022. 14:34 >> 19:01
7

KONjEVIĆ

"Abazović da objasni zašto sam smijenjen u jeku afere"

Potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku Raško Konjević na današnjoj konferenciji za novinare je istakao da je premijer Dritan Abazović inicirao njegovi smjenu sa mjesta predsjednika Biroa za operativnu koordinaciju službi bezbjednosti (BOK), pri samom kraju današnje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, na šta je imao pravo, ali da treba da objasni zašto je to uradio u trenutku ovakve afere, te da je njemu sve "sasvim svejedno".

On je rekao da je Abazović na to imao pravo, ali neka "objašnjava da li je predlog da se razriješi šef BOK-a u trenutku ove afere nešto što mu obezbjeđuje veći segment neutralnosti".

Upitan ko je glasao za njegovo razrješenje, Konjević je kazao da su to učinili Abazović, ministar pravde Marko Kovač, unutrašnjih poslova Filip Adžić, i finansija Aleksandar Damjanović, kao i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević.

On je naglasio da BOK po zakonu nema nikakva izvršna ovlašćenja i da zakon ne prepoznaje koordinatora svih službi bezbjednosti.

Kako je kazao, potpuno je normalno da svi ljudi koji u širem kontekstu čine sektor bezbjednosti imaju po nekim pitanjima razlike.

"Ostajem član Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Sada smo u situaciji da direktor UPC, a bogami i premijer treba da objasne da li je logično da tri puta predsjednik Vlade prisustvuje akcijama spaljivanja u kratko vrijeme. Ovo jasno ukazuje da je ovdje šira organizacija", kazao je Konjević.

Potpredsjednik Vlade je kazao da u političkoj ravni - postoje razlike, te da ne može da kaže da li postoje dvije struje u bezbjednosnom sektoru.

"Postoje političke razlike, a u posljednje dvije godine, nije postojao niko koga direktor UPC Rade Milošević nije optužio za korupciju. Danas se u njegovoj Upravi dešava teški kriminal. Ovdje je premijer 10 puta javno optužio da sam politički zaštitnik šverca cigareta, ali kad kažete - držite lopova često se pretvori u svoju suprotnost", rekao je on.

Konjević je rekao da je objektivna odgovornost Miloševića, zbog čega će, kako je kazao, vjerovatno biti smijenjen na sjednici Vlade u četvrtak.

 Istakao je da postoje indicije da su performansi uništavanje cigareta i da je 90 odsto završavalo u daljem švercu, a uništavano samo 10 odsto, te da je nezamislivo da direktor Poreske uprave ne zna ništa o tome.

"I danas sam rekao premijeru da su neosnovano optužbe koje je on iznosio prema meni. Ohrabren sam s onim što sam čuo iz ANB-a i SDT-a. Ko god bio upleten u ovu aferu, stekao sam utisak da će te dvije institucije ići do kraja, i ne samo u ovom, nego u bilo kojem slučaju koji u vezu dovodi bilo koje javne funkcionere", kazao je Konjević.

Dodao je da je danas valjda svakome jasno da direktor Uprave prihoda i carine Rade Milošević nije mogao da uradi ništa bez znanja Dritana Abazovića.

"Sada je potuno jasno zašto je premijer pravosnažno osuđivano lice htio da instalira u ANB-u, jer ova aktivnost je rađena bez znanja Uprave policije. Danas Abazović želi da se oslobodi političkog tereta koji mu je nametnuo Rade Milošević", istakao je Konjević.

Kako je kazao, indikativno je da su samo funkcioneri URA-e i CIVIS-a prusustvovali uništavanju cigareta, očigledno je da se želi napraviti politička igra u kojoj se optužuju drugi.

"Danas dobijete indicije iz organizacija da su sprovođeni performansi sa uništavanjem cigareta i da je 90 odsto njih završilo na sivom tržištu. Objektivno je očekivati da direktor Poreske uprave bude smijenjen. Ja ostajem član Vijeća za nacionalnu bezbjednost i uticaću sa te pozicije da se ove stvari raščiste do kraja, jer dosta je bilo jedne vrste paušalnog optuživanja drugih, da bi princip 'držite lopova' bio mehanizam po kome se funkcioniše", poručio je Konjević.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније