Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B./Mina ]

07. 10. 2022. 11:20   >>  12:20 3

ABAZOVIĆ NA 2BS FORUM

"Mandić i Đukanović nijesu alternativa"

Crna Gora je trenutno između dvije grupe - jedne oličene u organizovanom kriminalu i korupciji, i druge koja nije kompatibilna sa evroatlantskim vrijednostima, rekao je premijer Dritan Abazović, dodajući da je to uzrok političke nestabilnosti.

Abazović je, na 12 2BS Forumu u Budvi, kazao da u Crnoj Gori još nema političke stabilnosti zato što su morali da zadovolje volju građana za promjenama, a sa druge strane da se prilagode političkom kursu zemlje.

“Zato je teško naći balans. Crna Gora je trenutno između grupe oličene u organizovanom kriminalu i korupciji, koja deklarativno, ali ne suštinski podržava EU, to je grupa oko predsjednika države”, rekao je Abazović.

On je dodao da je sa druge strane grupa koja ima spoljnopoltičku odrednicu koja nije kompatibilna sa evroatlantskim vrijednostima, poput Demokratskog fronta.

Upitan da li je lider tog poltičkog saveza Andrija Mandić alternativa, on je odgovorio odrično.

“Andrija Mandić nije alternativa, ali s obzirom na to da ni Milo Đukanović nije alternativa onda imate logičnu političku nestabilnost. Morate da nađete balans između toga, što je potreba da se društvo mijenja i da ne skrene sa onoga što su strateški ciljevi”, poručio je premijer.

Politička stabilnost ne znači manje korupcije

On je kazao da izvršna vlast ne može sve stvari da popravi odmah. „Politička stabilnost ne znači da imate manje korupcije. Da je tako, Crna Gora ne bi u ovom trenutku imala korupciju”, istakao je Abazović.

On je rekao da je borba protiv kriminala i korucije prioritet vlade, dodajući da su rezultati vrlo vidljivi i pohvaljivani u izvještajima Evropske komisije (EK), osim u segmentima kriminalnih klanova u Crnoj Gori.

Prema riječima Abazovića, postoje i rezultati koji su enormni za evropske prilike kada je u pitanju suzbijanje šverca kokaina i cigareta.

“U ovoj zemlji se zna ko je od toga sticao bogatstvo, i ko nije imao volju da se bori protiv toga. Morate da znate da se 30 godina u državi nije mijenjala vlast. Demokratija postoji da niko ne bi imao politički monopol”, kazao je Abazović.

Upitan da prokomentariše razočaranje dijela svojih podržavalaca jer je naslijedio paradigmu od prethodnika, Abazović je rekao da vodi vladu koja je najinkluzivnija u istoriji Crne Gore.

Kako je kazao, ta inkluzija se ogleda u tome što se u njoj nalaze akteri sa najrazličitijih političkih spektara.

“Prvi put se desilo da su predstavnici takoreći i jedne i druge strane našli svoje mjesto unutar vlade”, rekao je Abazović.

On je naveo da će za četiri godine, bez obzira ko bude na vlasti, Crna Gora prevazići mnoge prepreke.

“Za manje od dvije godine mnogo je urađeno u borbi protiv kriminala i korupcije", kazao je Abazović.

On je naveo da Crna Gora mora da se suoči sa prošlošću, ali i da ima bolju regionalnu saradnju, dodajući da svaka politička nestabilnost ima negativnu implikaciju.

O Otvorenom Balkanu

Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, on je rekao da, kao političar kome je cilj da njegova zemlja što prije bude u EU, želi da Crna Gora ima neke sadržaje koje imaju zemlje Unije.

Upitan kakav je uticaj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Crnu Goru, Abazović je rekao da, ako se gledaju mediji, onda treba biti zabinut.

“Međutim, mi smo gro medija prodali, i to Srbiji. I to radimo u kontinuitetu”, rekao je Abazović.

On je kazao da Crna Gora, da bi se oduprla inostranim uticajima, mora da ojača institucije.

Komentarišući svoj odnos prema medijima, on je rekao da ih ne napada.

“Da li vi podržavate ekstremne sadržaje u medijima i lažne vijesti? Ako me pitate oko medijskih sloboda, i dan danas nemamo istinu ko je ubio Duška Jovanovića. Živimo u državi u kojoj su bacane bombe u medije i pucano u novinare istraživače”, naveo je Abazović, dodajući da nije on kreirao taj ambijent.

Abazović je podsjetio da je Crna Gora uvela sankcije medijima iz Rusije, kao i televizijskim stanicama iz Srbije koji su imali neprimjerne sadržaje.

“Zbog čega princip suzbijanja takvih vrsta pojava ne može da funkcioniše kada su u pitanju domaći mediji”, upitao je Abazović.

On je ocijenio da je uticaj Vučića u Crnoj Gori prenaglašen.

“Imamo unutar svog političkog bića ljude koji su mnogo maligniji za Crnu Goru nego predsjednik Srbije”, dodao je Abazović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније