Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.В. [ Glas Amerike ]

25. 10. 2022. 22:39   >>  22:40 9

VUJOVIĆ

Najveći dobitnik Evropa sad, jedini priželjkuju izbore odmah

Politički analitičar i programski direktor podgoričkog Centra za monitoring Zlatko Vujović kazao je da su “rezultati lokalnih izbora u 14 crnogorskih opština očekivani, osim kada su posrijedi izbori u Podgorici”. On navodi da je najveći dobitnik pokret Evropa sad. Stranke koje čine vladu u tehničkom mandatu su, kaže Vujović za "Glas Amerike", doživjele fijasko.

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Crnoj Gori pokazuju da je Demokratska partija socijalista (DPS) sa koalicionim partnerima osvojila vlast u Baru, Bijelom Polju i Plavu. Koalicija oko DPS-a, koju je predvodio dosadašnji gradonačelnik Ivan Vuković u glavnom gradu osvojila je 38,1 odsto glasova, dok su ostale liste ukupno osvojile 57,1 procenata. Na taj način Demokratska partija socijalista, posle 24 godine, gubi vlast u Podgorici.

“Rezultat koalicije okupljena oko Demokratske partije socijalista je veliki podbačaj. Očekivalo se da DPS neće osvojiti vlast, ali se očekivalo da će imati značajno bolji rezultat i pokazati da se oporavio u Podgorici”, kaže Vujović za "Glas Amerike".

Najviše razloga za zadovoljstvo ima, kaže Vujović, pokret Evropa sad koji predvode bivši ministri u vladi Zdravka Krivokapića Jakov Milatović i Milojko Spajić, a koji je u Podgorici osvojio više od 20 odsto glasova.

On u vezi sa tim navodi da "ukoliko bi sličan rezultat bio na državnom nivou, onda bi govorili o potpunom preslaganju političke scene u Crnoj Gori”.

“U takvoj situaciji, partije koje su dobile većinu na izborima 2020. godine imaće značajno manje, uz to da imamo jednu novu snagu koja je proistekla iz vlade koja je bila rezultat promjena 2020. godine ali snagu koja u nekim stvarima, na neki način, pravi distance u odnosu na partije koje su, recimo, okupljene oko Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore…”, navodi Vujović.

Kaže da je Evropa sad “ izuzetno bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, što je, kako smatra, može staviti u “prosrpski blok”.

“Njihovi birači, međutim, nisu to. Taj pokret je, kroz insistiranje na prozapadnoj orjentaciji, uspio da uzme veliki broj procrnogorskih, prozapadnih birača u Crnoj Gori”, navodi Vujović i naglašava da je “pitanje kako će se oni dalje kretati”.

Takođe kaže da “lideri pokreta Evropa sad zapadnim partnerima žele da pošalju poruku da su prozapadno orjentisani”, ali je, kako navodi, “pitanja koliko je to realno i stvarno”.

“Iz razloga što je riječ o ministrima koji su bili lojalni premijeru koji je bio prosrpski, da ne kažemo i proruski orjentisan, i sa druge strane ukoliko uđu u koaliciju sa otvoreno proruski orjentisanim DF-om, koji je značajno ojačao na ovim lokalnim izborima, ili Demokratama koje prate DF u tome, onda se postavlja pitanje da li će oni ići u tom smjeru, ili će stvarno biti prozapadno orjentisani”, kazao je Vujović.

Ukazuje da su “partije koje čine vladu u tehničkom mandatu, SNP i GP URA, doživjele fijasko na lokalnim izborima u Crnoj Gori”.

"Njima se definitivno ne ide na parlamentarne izbore. S druge strane, Demokratska Crna Gora i DF mogu se nadati lošim rezultatima. Demokrate su pretrpjele velike gubitke u nekim opštinama, DF je ostvario dobar rezultat, ali on je daleko od onoga što su ostvarili na parlamentarnim izborima 2020”, kaže Vujović i dodaje da je “DPS ostvario rezultat koji ga ne ohrabruje da ide na izbore”.

Vujović kaže da je Evropa sad jedini akter na političkoj sceni koji priželjkuje da odmah ide na izbore na državnom nivou. Podsjeća, međutim, da taj pokret nema poslanike u Skupštini Crne Gore.

“Da li će DPS i dalje da gura vanredne parlamentarne izbore u što skorije vrijeme, ili će korigovati svoje izborne strategije, ja to ne znam u ovom trenutku. Nije im dobar momenat”, kaže Vujović i ocjenjuje da su “što skoriji izbori neophodnost kako bi se razriješila trenutna politička situacija”.

“Ovi što sada vrše vlast, 41 poslanik, oni nemaju puni legitimitet, vladi je izglasano nepovjerenje, tako da što prije treba stvoriti uslove za vanredne parlamentarne izbore“, poručuje Vujović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније