Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

П.Р. [ Mina ]

08. 11. 2022. 15:54   >>  16:01

CEI U SOFIJI

"Politika proširenja ključna za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi"

Politika proširenja Evropske unije (EU) ključna je za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi, ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih polova Centralno-evropske inicijative (CEI) u Sofiji.

Kako je saopšteno iz crnogorske Vlade, tokom sastanka je razgovarano na temu „Region CEI – ujedinjen u podršci Ukrajini i naporima da se izbori sa posljedicama rata".

„Ministri vanjskih poslova zemalja članica CEI-a su oštro osudili rusku vojnu agresiju u Ukrajini i poručili da će nastaviti sa humanitarnom i finansijskom podrškom Ukrajini sve dok god to bude potrebno“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku istaknuto i da su široke posljedice rata dovele do potrebe za još bližom saradnjom i jedinstvom, kako bi se odbranile osnovne evropske vrijednosti i pružio otpor agresoru.

„U tom kontekstu posebno je naznačeno da je politika proširenja EU ključna za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi“, piše u saopštenju.

Savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, Đorđe Radulović, osudio je vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine i ukazao da se svijet suočava sa složenim izazovima na putu ka održavanju i snaženju stabilnosti.

„Rastuće prijetnje regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbjednosti zahtijevaju odlučan odgovor svih zemalja koje su posvećene najvišim vrijednostima poput slobode, demokratije i vladavine prava i poštovanje ljudskih prava“, kazao je Radulović.

On je istakao da je Crna Gora pružila vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, ponudila kapacitete Luke Bar za potrebe izvoza i uvoza roba, kao i da je ugostila više hiljada ukrajinskih izbjeglica.

Radulović je, kako se navodi, u kontekstu snaženja ukupne bezbjednosti i demokratskih vrijednosti, pozdravio pružanje statusa države kandidata za članstvo u EU za Ukrajinu i Moldaviju.

Kako je naglasio, tri glavna spoljnopolitička prioriteta Crne Gore su evropska integracija, saradnja u okviru NATO i unapređenje regionalne saradnje.

„Na toj liniji istakao da je regionalna saradnja od presudnog značaja za dalji razvoj država regiona Zapadnog Balkana i njihovog napretka na putu ka članstvu u EU“, piše u saopštenju.

On je naveo da je CEI kao najstarija regionalna inicijativa dokazala svoj značaj i kredibilitet kroz pospješivanje evropske integracije i unaprjeđenja povezanosti regiona, uz istovremeno stvaranje sinergije sa ostalim regionalnim mehanizmima saradnje.

Radulović je, govoreći o prethodnom dvogodišnjem crnogorskom predsjedavanju Inicijativom, rekao da je jedan od prioriteta bio snaženje saradnje sa organizacijom Ujedinjenih nacija.

On je istakao prioritete jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Procesu saradnje u JIE (SEECP) pod sloganom "A SEE of culture, a SEE of cooperation", koje je preuzela sredinom godine, kao i da će Crna Gora preuzeti predsjedavanje Sporazumu CEFTA tokom naredne godine.

Iz Vlade su naveli da je, tokom susreta ministara vanjskih poslova CEI, upriličeno i zvanično predavanje predsjedavanja od Bugarske Moldaviji, kao sljedećoj državi koja će od 1. januara preuzeti rotirajuće predsjedavanje Inicijativi.

„Sastanak u Sofiji je završen usvajanjem Zajedničke izjave ministara vanjskih poslova CEI-a kojom se afirmiše solidarnost i jedinstvo CEI-a u zajedničkim naporima za postizanje mira, stabilnosti i prosperiteta regiona“, zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније