Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 11. 2022. 14:33   >>  14:39

REAGOVANjE MEPPU

Pravnu valjanost ocjenjivaće sud

Ministartvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma reagovalo je na jučerašnji tekst u kome se navodi da je taj resor na čelu sa ministarkom Anom Novaković Đurović donio rješenje kojim se usvaja žalba firme - investitora hotela od pet zvjedica u Baru - a poništava rješenje urbanističko-građevinskog inspektora koji zabranjuje gradnju.

Saopštenje prenosimo integralno:

"U Dnevniku 2 od 24. novembra 2022. godine, objavljeno je da je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma donijelo rješenje kojim se usvaja žalba investitora hotela sa pet zvjezdica u Baru, a poništava rješenje urbanističko - građevinskog inspektora, iako je inspektor ukazao da je investitor, Konzorcijum LSG doo, gradio bez prijave gradnje, a bilo je i drugih nepravilnosti.

Tim povodom, Ministarstvo, najprije, cijeni potrebnim da zainteresovanu javnost obavijesti da, saglasno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, inspekcijski nadzor u oblasti planiranja i izgradnje vrši Ministarstvo, preko urbanističko - građevinskog inspektora, što znači da je i prvostepena odluka postupajućeg inspektora donijeta u okviru prava i dužnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U skladu sa istim Zakonom, Ministarstvo je odlučivalo i po žalbi izjavljenoj na rješenje urbanističko - građevinske inspektorke Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - Direktorata za inspekcijski nadzor - Direkcije za urbanističko-građevinski nadzor - Odsjeka za južnu regiju, broj UPI 12140-042/22-810/1 od 30.08.2022. godine - koja je žalba usvojena, odnosno poništeno ožalbeno rješenje i utvrđeno da je prijava građenja broj 12-3049/1 od 09.08.2021.godine, podnijeta u skladu sa članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (rješenje broj UP II 12-042/22-252 od 19.10.2022. godine).

U drugostepenom rješenju Ministarstva je, u najkraćem, navedeno: da je Ministarstvo utvrdilo da predmet inspekcijskog nadzora nije bila prijava građenja, već postupak izvođenja radova po podnijetoj prijavi građenja; da je prijava bila predmet inspekcijskog postupka kontrole prijave građenja, u prethodnom postupku o čemu postoje zapisnici; da ožalbeno rješenje nije sačinjeno u skladu sa članom 22 st. 3 i 7 Zakona o upravnom postupku; da je žalilac podnio prijavu građenja, broj: 12-3049/1 od 09.08.2021. godine, sa dopunama iste, a postupajući po zapisnicima prvostepenog organa; da je Ministarstvo shodno članu 107 Zakona o upravnom postupku, a u cilju potpunog i pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja, izvršilo dopunu postupka na osnovu nalaza i mišljenja vještaka građevinske struke koji je dana 17.10.2022. godine dostavio nalaz i mišljenje broj UP II 12-042/22-252.

Polazeći od navedenog, Ministarstvo je drugostepenu odluku donijelo primjenom odredbe člana 126 stav 6 Zakona o upravnom postupku, kojom je propisano da ako drugostepni organ nađe da u prvostepenom postupku činjenice nijesu u potpunosti utvrđene ili da su pogrešno utvrđene, odnosno da podnosiocu žalbe nije data mogućnost da se izjasni o rezultatima ispitnog postpuka, može sam dopuniti postupak i otkloniti nedostatke. Ako drugostepeni organ nađe da se na osnovu utvrđenih činjenica upravna stvar mora riješiti drugačije nego što je riješena provostepenim rješenjem, drugostepenim rješenjem će poništiti prvostepeno rješenje i sam riješiti upravnu stvar.

Ministarstvo postupa u skladu sa Zakonom i donosi odluke u oba postupka.

Način izvještavanja mogao je navesti gledaoce da je Ministarstvo preuzelo neke neuobičajene radnje, a ne poslove koje svakodnevno obavlja po žalbama investitora i građana.

Takođe, pitanja u vezi sa temom koju obrađujete nijesu poslata putem zvaničnih kanala komunikacije, koji važe za sve medije, pa i za RTCG i koji je uredno poslat kao kontakt mail. Nasuprot tome, pitanja su upućena Ministarki na lični telefonski broj, dok je bila na sastanku i nije bila u mogućnosti da odmah odgovori. Molimo Vas, da kao i drugi mediji, koristite službene kanale komunikacije, na koje ćete iz Ministarstva uvijek dobiti odgovor, kao i svi mediji, u odnosu na sva pitanja.

Ministarstvo će, ovom prilikom, kazati da pravnu valjanost donijetog drugostepenog rješenja može cijeniti samo nadležni sud, a to je Upravni sud Crne Gore kojem se može izjaviti tužba u roku od 20 dana od dana njegovog prijema.

Ministarstvo još nema informaciju o eventualnoj, podnijetoj tužbi", navodi se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније