Политика

25. 11. 2022. 14:33   >>  14:39

РЕАГОВАЊЕ МЕППУ

Правну ваљаност оцјењиваће суд

Министартво екологије просторног планирања и урбанизма реаговало је на јучерашњи текст у коме се наводи да је тај ресор на челу са министарком Аном Новаковић Ђуровић донио рјешење којим се усваја жалба фирме - инвеститора хотела од пет звједица у Бару - а поништава рјешење урбанистичко-грађевинског инспектора који забрањује градњу.

Саопштење преносимо интегрално:

"У Дневнику 2 од 24. новембра 2022. године, објављено је да је Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма донијело рјешење којим се усваја жалба инвеститора хотела са пет звјездица у Бару, а поништава рјешење урбанистичко - грађевинског инспектора, иако је инспектор указао да је инвеститор, Конзорцијум ЛСГ доо, градио без пријаве градње, а било је и других неправилности.

Тим поводом, Министарство, најприје, цијени потребним да заинтересовану јавност обавијести да, сагласно Закону о планирању простора и изградњи објеката, инспекцијски надзор у области планирања и изградње врши Министарство, преко урбанистичко - грађевинског инспектора, што значи да је и првостепена одлука поступајућег инспектора донијета у оквиру права и дужности Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

У складу са истим Законом, Министарство је одлучивало и по жалби изјављеној на рјешење урбанистичко - грађевинске инспекторке Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма - Директората за инспекцијски надзор - Дирекције за урбанистичко-грађевински надзор - Одсјека за јужну регију, број УПИ 12140-042/22-810/1 од 30.08.2022. године - која је жалба усвојена, односно поништено ожалбено рјешење и утврђено да је пријава грађења број 12-3049/1 од 09.08.2021.године, поднијета у складу са чланом 91 Закона о планирању простора и изградњи објеката (рјешење број УП ИИ 12-042/22-252 од 19.10.2022. године).

У другостепеном рјешењу Министарства је, у најкраћем, наведено: да је Министарство утврдило да предмет инспекцијског надзора није била пријава грађења, већ поступак извођења радова по поднијетој пријави грађења; да је пријава била предмет инспекцијског поступка контроле пријаве грађења, у претходном поступку о чему постоје записници; да ожалбено рјешење није сачињено у складу са чланом 22 ст. 3 и 7 Закона о управном поступку; да је жалилац поднио пријаву грађења, број: 12-3049/1 од 09.08.2021. године, са допунама исте, а поступајући по записницима првостепеног органа; да је Министарство сходно члану 107 Закона о управном поступку, а у циљу потпуног и правилног утврђивања чињеничног стања, извршило допуну поступка на основу налаза и мишљења вјештака грађевинске струке који је дана 17.10.2022. године доставио налаз и мишљење број УП ИИ 12-042/22-252.

Полазећи од наведеног, Министарство је другостепену одлуку донијело примјеном одредбе члана 126 став 6 Закона о управном поступку, којом је прописано да ако другостепни орган нађе да у првостепеном поступку чињенице нијесу у потпуности утврђене или да су погрешно утврђене, односно да подносиоцу жалбе није дата могућност да се изјасни о резултатима испитног постпука, може сам допунити поступак и отклонити недостатке. Ако другостепени орган нађе да се на основу утврђених чињеница управна ствар мора ријешити другачије него што је ријешена провостепеним рјешењем, другостепеним рјешењем ће поништити првостепено рјешење и сам ријешити управну ствар.

Министарство поступа у складу са Законом и доноси одлуке у оба поступка.

Начин извјештавања могао је навести гледаоце да је Министарство преузело неке неуобичајене радње, а не послове које свакодневно обавља по жалбама инвеститора и грађана.

Такође, питања у вези са темом коју обрађујете нијесу послата путем званичних канала комуникације, који важе за све медије, па и за РТЦГ и који је уредно послат као контакт маил. Насупрот томе, питања су упућена Министарки на лични телефонски број, док је била на састанку и није била у могућности да одмах одговори. Молимо Вас, да као и други медији, користите службене канале комуникације, на које ћете из Министарства увијек добити одговор, као и сви медији, у односу на сва питања.

Министарство ће, овом приликом, казати да правну ваљаност донијетог другостепеног рјешења може цијенити само надлежни суд, а то је Управни суд Црне Горе којем се може изјавити тужба у року од 20 дана од дана његовог пријема.

Министарство још нема информацију о евентуалној, поднијетој тужби", наводи се у реаговању.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије