Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

25. 11. 2022. 14:19 >> 15:18
3

ABAZOVIĆ

Zahvalan sam Marović, Vlada može reagovati zbog rezultata u Podgorici

Komentarišući ostavku potpredsjednice Vlade Jovane Marović, premijer Dritan Abazović kazao je da ne misli da je ona kriva zbog situacije u kojoj se Crna Gora nalazi u odnosu na evropske integracije. Istakao je da nema informaciju da će, eventualno, još neko od ministara podnijeti ostavku.

“Zahvalan sam koleginici Marović na svemu što je uradila. Uopšte ne mislim da je ona kriva zbog situacije u kojoj se Crna Gora nalazi u odnosu na evropske integracije, u smislu da nijesmo mogli da donesemo tri glavne odluke koje su u parlamentu Crne Gore, nijesu dio Vladine agende. Tako da je sa tog aspekta razumijem”, kazao je Abazović. 

Istakao je da moramo da shvatimo da su evropske integracije "maraton, ne sprint". 

“Razumijem je sa kolegijalnog aspekta, a da li to ima veze sa analizom o Otvorenom Balkanu, to bi bilo krajnje neozbiljno da ima veze sa tim”, naveo je on. 

Kazao je da po njegovom mišljenju analiza ima određene manjkavosti. 

“Mi moramo da imamo jasne podatke. Ne možete da radite analizu Otvorenog Balkana, a da ne kažete koliko je trgovinska razmjena porasla između tri članice te inicijative u zadnje tri godine. To je glavni parametar, sve ostalo je naša procjena”, naveo je Abazović. 

Dodao je da URA baštini svoje principe i da nijesu tu da štite principe nekih drugih. 

Kazao je da nema informaciju da će, eventualno, još neko od ministara podnijeti ostavku. 

“Nemam tu informaciju, niti me neko o tome obavijestio”, kazao je on odgovarajući na pitanja novinara. 

"Joković o Otvorenom Balkanu govorio u ime SNP-a"

Abazović je kazao da je ministar poljoprivrede Vladimir Joković dao izjavu da Crna Gora treba da bude član Otvorenog Balkana u svojstvu predsjednika Socijalističke narodne partije, a ne u svojstvi potpredsjednika Vlade. Ipak, kaže da je saglasan sa tim stavom i smatra da je ta inicijativa kompatibilna sa Evropskom Unijom.

“Svako ko želi da vidi otvoreno društvo, koje sarađuje sa komšijama i sa drugim zemljama svijeta, mislim da čini veliku korist Crnoj Gori. Svi oni koji misle da treba da se zatvorimo, začaurimo, mislim da pravimo štetu državi", rekao je on.

Ističe da na Vladi nije bilo riječi o inicijativi Otvoreni Balkan.

"Ja mislim da je svima mjesto za istim stolom. Šta će biti u nekom narednom periodu, vidjećemo. Mislim da ima mnogo političkih zloupotreba. Ako Berlinski proces kaže da treba putujemo sa ličnom kartom, svi smo za. Ako Otvoreni Balkan kaže isto, jedan dio je za, jedan protiv. Ja sam lično za", rekao je on.

Poručio je da je on za sve što je saradnja.

"Ja sam zastupnik regionalne saradnje svega što vodi ka pomirenju", rekao je Abazović.

"Ne želim da komentarišem presudu Krstovićima"

Na pitanje da prokomentariše to što su Budimir i Marina Krstović oslobođeni optužbi za šverc više od tone kokaina i da li će država trpjeti neke represivne mjere, on je rekao da ne može da komentariše tu presudu kao i da o toj porodici “niti zna nešto loše niti ih je pominjao u bilo kojem kontekstu”.

Prema njegovim riječima, kako je taj tovar završio u njihovom magacinu i ko je pomogao da se to desi pitanje je za nadležne organe.

“Ako porodica Krstović na kraju procesa bude mislia da treba da tuže državu nije to nikakav problem, ali zaista ne vidim zašto", rekao je Abazović.

On je podsjetio da su Budimir i Marina Krstović uhapšeni po nalogu državnog tužilaštva, dodajući da, ako misle da su im povrijeđena prava, da imaju neke druge adrese.

"A ako su mislili da treba da pronađemo tonu kokaina i da treba da ćutimo jer nijesmo sigurni čiji je, ni sada nijesmo sigurni čiji je, ali to su stvari za pohvalu, zato što su ti tovari prolazili decenijama ovuda, i niko ih nije identifikovao”, naveo je Abazović.

Upitan kako teku dogovori parlamentarne većine i kako komentariše navode da se teško “odvaja od premijerske fotelje”, on je kazao da mu trenutna situacija ne odgovara.

“Mislim da treba da dobijemo Vladu u punom mandatu. Što god da bude dogovor, sretno bilo. Ali ako neko misli da mi sad zarad hira određenih političkih subjekata koji su nervozni, treba da pustimo da se obezglavi Crna Gora, to se neće desiti”, kazao je Abazović.

Na pitanje da li je istina da je povukao otpravnike poslova iz Vašingtona, Londona, Prištine i zbog čega, on je odgovorio da je to istina i da je to uradio “zato što crnogorskoj diplomatiji trebaju profesionalci”.

“A ne ljudi koji će ići po svijtu i zastupati ljude koji prvo nijesu u Vladi ili politiku koja se protivi državnoj politici Crne Gore”, rekao je Abazović.

"Vlada može preuzeti mjere za proglašenje rezultata izbora u PG"

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da odluka Upravnog suda da poništi drugi izbor Ivana Vukovića na funkciju gradonačelnika Podgorice daje Vladi mogućnost da preduzme određene mjere kada je riječ o proglašenju konačnih rezutata lokalnih izbora u glavnom gradu.

Abazović je kazao da je on već ranije upozoravao da će DPS ići na to da ne proglase rezultate, da pokušaju da organizuju parlamentarne izbore bez Ustavnog suda.

“Da sa tih pozicija pokušaju da uvedu međunarodnu zajednicu u neku medijaciju kako bi ona dala njima neki pojas za spasavanje. To je neki njihov koncept, lično mislim da ga druga strana ne treba prihvatiti, nisu zaslužili svojim ponašanjem", kazao je Abazović.

Kazao je da Podgorica ima jednu razliku u odnosu na sve druge gradove.

“Upravni sud je donio odluku da je gradonačelnik nelegalno izabran i u tom kontekstu daje Vladi neku mogućnost da preduzme mjeru. Ja to ne bih volio da se desi, razlog je vrlo jednostavan jer smo vidjeli rezultate izbora koji su nedvosmisleni i koje vjerujem da je prihvatio i dosadašnji gradonačelnik Podgorice. Nikakve spektakulrane žalbe, pa čak i da se one prihvate ne mogu da utiču na promjenu konačnih rezultata jer su razlike enormne", rekao je Abazović.

On je apelovao da se povuku žalbe i dodai da Vlada ima plan B.

Ukoliko DPS 28. novembra ne bude glasao za izbor sudije Ustavnog sud, kaže on, biće jasno da ne žele evropski put Crne Gore.

“Izlaza nema dok se ne izabere makar jedan sudija Ustavnog suda. Postoje poslanici, makar njih 10 koji ne žele da blokiraju cijelu Crne Gore zbog izbora sudija Ustavnog suda koji će biti identičan ili sličan i za dva mjeseca. Ako se to ne desi, šta ćemo. Moramo institucije da kompletiramo. Do tada građani neće trpjeti nikakve značajnije posljedice", rekao je Abazović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније