Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

26. 11. 2022. 11:02 >> 11:00
1

U DRUGOM KRUGU POTREBNE 2/3

LP: Uslovna podrška za jednog kandidata za Ustavni sud

Liberalna partija će na samoj sjednici Skupštine Crne Gore donijeti odluku o eventualnoj podršci jednom kandidatu za sudiju Ustavnog suda, za što je u ovom krugu neophodna 3/5 podrška, najmanje 49 poslanika.

"Podrška za sva četiri kandidata je protivustavna i protivzakonita jer u tom slučaju ne bi imali pripadnike manjinskih naroda u toj instituciji, više puta smo to isticali, to moraju znati svi poslanici prilikom izjašnjavanja jer ih je Predsjednica Ustavnog odbora prilikom predlaganja kandidata dovela u zabludu. Neophodno je ostaviti prostor na narednom javnom pozivu za sudije Ustavnog suda, za poštovanje Ustavom garantovanih posebnih - manjinskih prava na srazmjernu zastupljenost u organima državne vlasti kao i čl.10 Zakona o Ustavnom sudu, kao imperativna norma, koji to pravo garantuje pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica", poručuju iz LP.

LP će, kako kažu principijelno, eventualno podržati jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda, kako bi se deblokirao rad Ustavnog suda.

"Kako je to više puta isticano iz LP i na sastancima lidera parlamentarnih partija podrška jednom kandidatu za sudiju Ustavnog suda biće uslovljena garancijom vlasti da će kao što su dužni voditi računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda, u narednoj popuni. LP će kao podržavalac velikih protesta građana pod nazivom “Ima nas” posebno i kontinuirano voditi računa o zahtjevima protestanata o povlačenju neustavnog Zakona o Predsjedniku Crne Gore, insistiranja na dogovoru oko sudija Ustavnog suda i skorom održavanju vanrednih parlamentarnih izbora,do njihovog ispunjavanja"; poručuju iz LP.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније