Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Milica Mandić, Radio CG ]

30. 11. 2022. 12:50 >> 13:33

ISTORIJSKI ISKORAK

Naredne četiri godine većinu u budvanskom parlamentu činiće dame

Iako se decenijama unazad na politiku gleda kao na dominantno mušku djelatnost, u Budvi će u naredne četiri godine većinu u parlamentu činiti dame. To je istorijski iskorak, saglasne su sagovornice Radija Crne Gore, ali kažu nije iznenađenje jer je žena u Crnoj Gori uvijek bila spremna da donosi prave odluke u interesu društvene zajednice.

Prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma, većinu u lokalnoj skupštini Budve čine žene. Damama pripada 17 mandata. I dok čak osam opština na prethodnim lokalnim izborima nije ispoštovalo uslov afirmativne akcije, da svaka treća na listi bude žena, Budva se ipak izdvojila. Za predsjednicu Odbora za rodnu ravnopravnost i Budvanku Boženu Jelušić to je veliki iskorak.

"Sama činjenica da preko 51% žena čini sastav jednog lokalnog parlamenta je izuzetno značajna. Na to sam zaista ponosna kao Budvanka i žena. Nije ovo prvi emancipatorski iskorak i potez, u Budvi se desila prva parada ponosa, prvo istopolno partnerstvo, pa sad i prvi put većina su žene u Parlamentu i to je jedan divan pokazatelj i znak, jer sve odluke koje se donose, treba da se sagledavaju iz ugla potreba i žena i muškaraca. Mora se dozvoliti da žene vide uglove koje muškarci ne vide i obrnuto. Samo zajedno sa jednom raspodjelom prostora moći, moguće donijeti najbolje odluke kada je pitanju i planiranje i rodno odgovoran odnos prema prostoru, sadržajima, politikama", istakla je Jelušić.

Poslanica Draginja Vuksanović Stanković kaže kako crnogorsko društvo treba da ide dalje u afirmaciji pripadnica ljepšeg pola u politici. Važno je da se što više djevojaka uključi u djelatnost koja je važila kao dominantno muška, jer, kako kaže Vuksanović Stanković, znaju, umiju i mogu.

"Poznato je svima da su žene u Crnoj Gori uvijek bile stubovi kuće i kad je Crna Gora vodila velike istorijske ratove i izvojevala velike pobjede žene u Crnoj Gori su bile i majke i sestre i supruge i domaćice i ratnice. Kad je najteže u jednom društvu najviše hrabrosti imaju žene, da donesu, prelome i presiječu onu odluku, koja je baš u interesu društvene zajednice. Budvanski Parlament je jedan od primjera, pretpostavljam da će žene svojom jačinom dati puni doprinos u promovisanju demokratskih, evropskih i multietničkih vrijednosti Crne Gore kako na nivou opština tako i na nivou države, jer je karakteriše hrabrost koja proizaliza iz njenih korjena, tradicije, porodice iz koje potiče", kaže Vuksanović Stanković.

To što je više od pola žena u budvanskom parlamentu dobar je znak, ali nije konačno postignuće ocjenjuje poslanica Simonida Kordić.

"Ja naravno imam povjerenja u žene generalno, ali odgovornost je uvijek individualna. Svako od nas, bili to muškarci ili žene, odgovoran je za svoje delanje. Možda je taj teret unekoliko veći kada su žene u pitanju, jer njihov rad je često pod intenzivnijim fokusom javnosti. Vjerujem i nadam se da će odbornice u budvanskom Parlamentu opravdati povjerenje budvanskih birača i dati puni doprinos razvoju Budve", istakla je Kordić.

Nedavno okončane lokalne izbore obilježilo je nikad izraženije kršenje zakonskih normi o kvotama za manje zastupljeni pol. Pozitivno je, međutim, ocjenjuju naše sagovornice, što su žene u javnoj sferi sve jače i pokazuju da mogu preuzeti odgovornost bez obzira na prepreke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније