Политика

[ Р.Б. ]

30. 11. 2022. 18:06   >>  18:06

РЕАГОВАЊЕ MУП-А НА КОПРИВИЦУ

"У тачност података могу се увјерити парламентарне странке"

Бирачки списак је изведена електронска збирка личних података црногорских држављана који имају бирачко право, а која се формира на основу података из регистра пребивалишта, регистра црногорских држављана, и матичних регистара рођених и умрлих, односно изворних регистара, саопштено је из Министарства унутрашњих послова као реаговање на наводе изнио посланик Демократске Црне Горе, Момо Копривица на панел дискусији "Интегритет бирачког списка Црне Горе". Он, између осталог, наводи да Министарство закључује бирачки списак и припрема електронску верзију извода из бирачког списка, а да ни у ком виду не постоји контрола уноса тих података, те да су регистри које МУП води непотпуни.

Из МУП-а подсјећају да је Уставом Црне Горе и Законом о избору одборника и посланика прописано је да право да бира и да буде биран има црногорски држављанин који је навршио 18 година живота и који има најмање двије године пребивалишта у Црној Гори и који има пребивалиште у општини, односно градској општини, као изборној јединици.

"Промјена података у бирачком списку врши се на начин што се промјена података о бирачима у изворним регистрима, а које су производ управних поступака који грађани покрећу на лични захтјев, аутоматски преносе у бирачки списак, до његовог закључивања. Из бирачког списка бришу се бирачи који су изгубили бирачко право смрћу, губитком црногорског држављанства и одјавом пребивалишта из Црне Горе. Имајући у виду да се бирачки списак води као електронска збирка личних података, који се примјеном јединственог програмског рјешења ажурира перманентно и у континуитету, на бирачком списку, по аутоматизму, може се наћи само црногорски држављанин који испуњава услове за остваривање бирачког права", пише у реаговању МУП-а.

Истичу да се електронским путем у тачност и ажурност бирачког списка могу и увјерити и парламентарна странка, подносиоц потврђене изборне листе, невладина организација овлашћена за праћење избора, као и општинска изборна комисије, док овлашћени представник потврђене изборне листе и овлашћени представник невладине организације овлашћен за праћење избора, на захтјев, може вршити и увид у службену документацију на основу које се врши промјена у бирачком списку и у службеним просторијама органа код којих се службена документација налази.

"Парламентарним странкама је, сходно њиховим захтјевима, омогућен електронски увид у бирачки списак и у периоду који није обухваћен изборном кампањом, те до данас нијесмо имали примједби на исто.  Такође, Државна изборна комисија има право приступа бирачком списку и његове контроле, док је у претходном периоду и један од механизама контроле био и рад Савјета за контролу бирачког списка, а који је образовала Влада Црне Горе", додаје се.

У сусрет одржаним изборима, како на државном тако и на локалном нивоу, активиран је и АФИС систем, односно процедура дедупликације отисака прстију бирача у бирачком списку, којом приликом нијесу утврђене неправилности.

Из МУП-а наводе и да је, сходно Закону о регистрима пребивалишта и боравишта, регистар пребивалишта чини и евиденција одјава пребивалишта црногорских држављана који су одселили у другу државу, као и евиденција црногорских држављана са пребивалиштем у Црној Гори и боравком у другој држави.

"Црногорски држављанин који се исељава из Црне Горе да би се настанио у другој држави са намјером да у њој стално живи, може одјавити пребивалиште, из чега јасно произилази да је наведеним законом одјава пребивалишта прописана као могућност, а не као обавеза. Сљедствено наведеном, укупан број црногорских држављана који су одјавили пребивалиште из Црне Горе је: 28.208. У случају боравка ван Црне Горе дужег од 90 дана, црногорски држављанин је дужан да поднесе пријаву о одласку у другу државу, међутим без обзира на јасан законодавни оквир, грађани ријетко поступају сходно наведеној одредби, док Законом нијесу прописани механизми контроле у овом случају. Такође, не постоји законски основ за брисање наведених лица из регистра пребивалишта, као ни бирачког списка, имајући у виду законску одредбу да се бирач који има боравиште у иностранству уписује у бирачки списак према последњем пребивалишту прије одласка у иностранство", пише у реaговању.

Ово Министарство је, додаје се, такође сачинило Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистрима пребивалишта и боравишта, који је на захтјев скупштинског Одбора за свеобухватну изборну реформу, достављен истима на даљу надлежност, као полазна основа за њихов даљи рад, имајући у виду да је њихов примарни задатак и дефинисање приједлога овог Закона.

"Министарство позива све субјекте, који сходно законским одредбама имају механизме контроле бирачког списка, да укажу на евентуалне неправилности, а како би заједничким дјеловањем, биле предузете све радње у циљу изградње повјерења у изборни процес. Подсјећамо да је за евентуалну реформу изборног законодавства те унапријеђење изборног процеса, неопходна координисана сарадња свих органа, а првенствено проактивно и благовремено дјеловање Одбора за свеобухватну реформу изборног закона, односно Скупштине Црне Горе", закључује се.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије