Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

08. 12. 2022. 12:27   >>  13:11 7

SJEDNICA SKUPŠTINE

Bošnjak: Stati na kraj bahatoj raspodjeli stanova

U toku je Treća sjednica Drugog redovnog zasijedanja u 2022. godini. Prenos možete pratiti na Parlamentarnom kanalu i Portalu RTCG.

Na dnevnom redu je rasprava o predlogu Zakona o izmjenama Zakona o održavanju stambenih zgrada, koji je podnijela poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak.

"Moramo naći način da se obešteti država. Očekujem od kolega da podržimo predlog i stanemo na kraj bahatom ponašanju onih koji misle da država treba da riješi i stambeno pitanje njihovih potomaka", kazala je Bošnjak u obrazloženju na početku sjednice. 

Demokrate za skidanje imuniteta poslanicima DPS-a

Izvjestilac Zakonodavnog odbora, Vladimir Martinović,  rekao je da će Demokrate glasati da se poslanicima DPS skine imunitet. Naveo je da misli da smo kao društvo sazreni da stanemo na kraj praksi sa stanovima. 

"Slučaj 'Stanovi' treba da dobije pravni epilog, nije problem što je neko rješavao stambeno pitanje, već na koji način su trošena sredstva građana. Pitanje je i kako su neki funkcioneri dobijali sredstva za rješenje stambenog pitanje po nekoliko puta", naveo je Martinović.

Dodao je da treba omogućiti nezavisnim institucijama da stvari istjeraju pravno do kraja, i poručio da će podržati predlog zakona.

"Dosta je bilo da se od novca građana dobijaju stanovi i krediti, i to ne samo jednom", istakao je Martinović. 

Božović: Svi će odgovarati za zloupotrebu funkcija

Poslanica DF-a, Jelena Božović, osudila je, na početku svog izlaganja, napad na kolegu Milana Kneževića.

"Zakon o izmjenama Zakona o održavanju stambenih objekata naizgled je nebitan, gdje se podrazumijeva da tu nema spornih stvari. Međutim, upravo se tu krije mogućnost koja je davala članovima DPS-a i funkcionerima da dodjeljuju stanove sami sebi i lojalnim članovima", navela je Božović.

Kazala je i da je posrijedi "lažna ljubav prema državi, koja ima cijenu".

"Svako će morati da odgovara za kriminal i zloupotrebu funkcija", istakla je poslanica DF-a. 

Ocijenila je da ranije Tužilaštvo nije reagovalo na vrijeme.

"Za samo deset godina vlasti DPS-a, iz državnog budžeta utrošeno je 25 miliona eura za rješavanje stambenog pitanja 175 funkcionera i 405 nižih činovinika. 119 stamova podijeljeno je za vrijeme tehničkog mandata Vade Duška Markovića. Stanove su, podsjetiću, dobili specijalni tužilac Saša Čađenović, Lidija Vukčević i Veselin Vukčević, Vesna Medenica je dobila stan iako je već imala kuću...", navela je Božović.

Paunović: Stanove dobili podobni

Poslanica SNP-a, Milosava Paunović, istakla je da se kroz ovaj zakon u praksi provuklo dodjeljivanje stanova "podobnim službenicima i namještenicima". 

"Nema toga konkursa, javnog poziva, za rješavanje stambenog pitanja koji nije završio na sudu. Prvo, zbog načina bodova, pa kome su se dodjeljivali stanovi... Da ne pričamo koliko su trajali i koštali ti postupci. Sud se onda pozivao na ovaj Zakon i u skladu sa njim kaže da je sve završeno regularno. Tako su se riješili slučajecvi raspodjele stanova", kazala je Paunović. 

Dodala je da su, na ovaj način, stanove dobili oni koji bi trebali da su nezavisni - sudije, sekretari...

"Ja bih tražila da mi se ukine imunitet da nijesam kriva, da pred sudom dokažem nevinost. Ne može se stan od preko 100 kvadrata kupovati za 20.000, pri čemu je rata 40 eura. To nije etički, nije lijepo, uzevši u obzir kako žive naši građani", navela je Paunović. I ona je osudila napad na poslanika DF-a Milana Kneževića. 

Bogdanović: Bivši režim bio najveća agencija za nekretnine

Ispred kluba Demokrate-Demos, Boris Bogdanović kazao je da je "bivši režim bio najveća agencija za nekretnine u Crnoj Gori.

"Samima sebi poklonili su jedno naselje i kvadrat stanova na atraktivnim lokacija plaćaju 139 eura", naveo je on. 

Državne stanove su, kako je naveo, sami sebi prodavali za devet puta niže cijene od tržišnih. 

Podsjetio je na slučaj Vesne Medenice:

"Je li vam ikada desilo da tražite 40.000 eura na zajam i dobijete 15.000 gratis.. Savršena komisija, komisija koja misli umjesto vas, ne morate da joj pišete, radi umjesto vas. Zvuči kao najbolji kredit na svijetu.  'Mama Justicija', kada je dobila 40.000 stambenog kredita, imala je kuću od 146 metara kvadrata, i dvije godine nakon toga stan koji je dobila od Vladine komisije poklanja svojoj kćerki...", naveo je Bogdanović. 

Radulović: Da se ispita lopovluk

Poslanik Pokreta za promjene, Branko Radulović, saopštio je da za njega tranzicija podrazumijeva otvaranje tajnih dosijea, preispitivanje imovine, privatizacija... 

"Davno je koleginica Bošnjak predložila zakon o preispitivanju imovine. Sigurno neću da glasam za parcijano i nekvalitetno rješenje, hoću da se ispita lopovluk i da se vrati građanima sve..."

Radulović je na sjednici pročitao svoj imovinski karton.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније