Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Б.

09. 12. 2022. 18:34 >> 07:15

KOIZVJESTIOCI SAVJETA EVROPE

"Izbor ustavnih sudija 12. decembra put za izlazak iz krize"

Koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru (PSSE) u post-monitoring dijalogu Damjan Kotije i Nikos Tornaritis izrazili su zabrinutost zbog blokade u kojoj se Crna Gora nalazi već mjesecima, te ponudili svu potrebnu pomoć u prevazilaženju ovakvog stanja. Oni su danas na onlajn sastanku sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović, istakli da je 12. decembar datum kada treba da se postigne kompromis oko ključnih pitanja.

Kako su kazali koeizvjestioci, kompromis ima za cilj da se ostvari napredak u ispunjavanju obaveza u pretpristupnom procesu sa Evropskom unijom.

Kako navode u saopštenju Skupštine, sagovornici su uputili zajednički apel svim političkim subjektima zastupljenim u Skupštini Crne Gore o neophodnosti izglasavanja svih sudija Ustavnog suda, jer je to jedini način da se otvori put za ustavno rješavanje svih otvorenih pitanja.

Koizvjestioci PSSE su pohvalili liderstvo predsjednice Đurović i podstakli je da nastavi da odlučno i hrabro radi na postizanju kompromisa između većine i opozicije i da pruži maksimalan doprinos da Crna Gora konačno izađe iz krize koja opterećuje građane, a koji su u velikoj mjeri opredijeljeni za nastavak procesa evropskih integracija.

Izrazili su nadu da će politički akteri pokazati odgovornost i spremnost za postizanje dogovora i na taj način doprinijeti normalizaciji i stabilizaciji sveukupnih prilika u zemlji.

Đurović je upoznala sagovornike sa trenutnom političkom situacijom u Crnoj Gori, a poseban akcenat je stavila na postupke ključnih imenovanja u sudstvu i tužilaštvu o kojima je bilo riječi i na prethodnom sastanku sa koizvjestiocima – izboru četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, izboru četiri sudije Ustavnog suda i izboru Vrhovnog državnog tužioca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније