Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

И.М./П.Р.

12. 12. 2022. 21:48 >> 22:05
1

PISONERO

"Novi proces selekcije za Ustavni sud pokrenuti bez odlaganja"

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez poručila je da svi politički akteri u Crnoj Gori moraju hitno da postupe, kako bi obezbijedili funkcionisanje Ustavnog suda, dodajući da treba i opozvati amandmane na Zakon o predsjedniku.

"Crna Gora je propustila još jednu priliku da imenuje članove Ustavnog suda i okonča dugogodišnju institucionalnu krizu", rekla je Pisonero.

Ona je ocijenila da je potpuno funkcionalan Ustavni sud u Crnoj Gori, sastavljen od kompetentnih članova, ključan za državu da sačuva osnovna prava svojih građana i da napreduje na svom putu ka EU.

"Novi poziv za kandidate za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu i pravilan i inkluzivan proces selekcije trebalo bi da budu pokrenuti bez odlaganja", istakla je Pisonero.

Pisonero smatra da je glasanje Skupštine za usvajanje amandmana na Zakon o predsjedniku protivno preporuci Venecijanske komisije da se zakon ne usvoji, sve dok Ustavni sud ne postane u potpunosti operativan i bude mogao da ocijeni njegovu ustavnost nakon usvajanja.

"Svi politički akteri u Crnoj Gori moraju hitno da postupe kako bi obezbijedili funkcionisanje Ustavnog suda i opozvati amandmane na Zakon o predsjedniku. Od vitalnog je značaja da svi u Crnoj Gori budu maksimalno suzdržani i da se uzdrže od daljih provokativnih postupaka", zaključila je Pisonero.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније