Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 12. 2022. 22:46 >> 23:28
7

EMISIJA "OKRUGLI STO"

"Sudije Ustavnog suda koje je birao DPS dobijali funkcionerske stanove"

Poslanica DF-a Jelena Božović navela je da je neizbor sudija Ustavnog suda (US) veliki problem za državu, te ukazala i na okolnost da se to koristi da se ne formira nova vlast u Podgorici. Božović je podsjetila da su, kako kaže, "ustavobranitelji" prekršili Ustav kada su za oktobar odložili izbore zakazane za jun.

"Oni su uprkos negativnoj ocjeni Ustavnog suda odložili izbore. To što sada nijesmo došli do izbora sudija je odsustvo političke volje kod opozicije. Nije tačno da nije bilo dijaloga i sastanaka, već nije postignut dogovor", saopštila je Božović u emisiji "Okrugli sto" na Parlamentarnom programu.

Podsjeća da je sadašnja opozicija u prošlosti glasala za ljude koji su kandidati za ustavne sudije  kada su predlagani na neke druge funkcije.

"Mi, s druge strane, sada imamo članove Ustavnog suda koji su dobijali od Vlade stanove, a to se dosad krilo od javnosti", tvrdi Božović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović rekao je da osuđuje napad na poslanike Sulja Mustafića i Genci Nimanbegua. Naveo je da podržava pravo na proteste, ali da oni moraju da budu mirni, civilizovani i demokratski. 

Govoreći o odlaganju sjednice Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore, Krapović je rekao da bi, da je u prilici, da odlučuje, takvu sjednicu odložio samo ukoliko postoji spriječenost iz zdravstvenih razloga. 

"Bilo bi dobro da predsjednica parlamenta Danijela Đurović objavi pismo predsjedavajućeg POSP-a Vladimira Bilčika o tom odlaganju", rekao je Krapović. 

Predstavnik Evrope sad Filip Ivanović rekao je da se zalažu za vanredne parlamentarne izbore, te da je to put za izlazak iz krize. On je naglasio da pojedini subjekti ne mogu da se izgleda pomire sa tim da nemaju vlast u ovoj zemlji, pa žele da državu gurnu u još veću destabilizaciju. 

"Pozivamo sve političke aktere da učine sve da se kompletira Ustavni sud jer je to uslov svih daljih političkih i pravnih procesa u Crnoj Gori", rekao je Ivanović. 

Naveo je da su zabrinuti zbog usvajanja Zakona o predsjedniku u situaciji kada nijesu izabrane sudije Ustavnog suda, ukazujući na mišljenje Venecijanske komisije. 

Predstavnik Socijademokrata Nikola Zirojević rekao je da su raspoloženi za dijalog, ali da nemaju namjeru da učestvuju u farsi, kakvu je ranije priredila predsjednica parlamenta. On je naglasio da se "mora stati na kraj gaženju Ustava, koje se potvrđuje usvajanjem Zakona o predsjedniku": 

"Kada se taj zakon poništi, to jest povuče, mi smo spremni za razgovore i da se izaberu sudije Ustavnog suda a i da se razgovora o datumu prijevremnih parlamentarnih izbora", naglasio je Zirojević. 

On je rekao da je Venecijanska komisija jasno ukazala da ne treba usvajati Zakon o predsjedniku, te da su negativne reakcije EU opravdane i očekivane. 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније