Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

15. 12. 2022. 21:08 >> 08:42
2

ZAKON DANAS USVOJEN U VLADI

Evropska komisija dala negativno mišljenje na Zakon o oduzimanju imovine

Evropska komisija dala je negativno mišljenje na Zakon o oduzimanju imovine, navodi se u objavi NVO MANS na Tviteru. U dokumentu u koji su imali uvid navodi se da je "preporuka Komisije da se preispita zakon kako bi se odgovorilo na priložene komentare, i to kroz inkluzivni proces konsultacija"

Vlada je danas podržala Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, a premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da očekuje podršku od svih poslanika.

“Kao što je navedeno u godišnjim izvještajima Evropske komisije, potrebno je poboljšati rezultate Crne Gore u oblasti konfiskacije imovine stečene kriminalom, u cilju postizanja efikasnijeg krivičnog odgovora na korupciju i organizovani kriminal. Zakonske prepreke u ovoj oblasti moraju se riješiti”, ističe se u dokumentu.

Dokument potpisuje Majkl Miler, šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju, koji je poslao ambasadoru Crne Gore u Briselu Petru Markoviću.

Miler je ukazao da je potrebno da se unaprijedi proces internih konsultacija o ključnim djelovima zakona, prije formalnih konsultacija sa Evropskom komisijom.

“Ključno je da iscrpite sve korake – uključujući javne konsultacije i konsultacije sa predstavnicima pravosuđa – prije nego što nam podijelite konačni nacrt, kako biste obezbijedili vlasništvo i eventualno efikasnu primjenu zakona. Stoga je preporuka Komisije da se preispita zakon kako bi se odgovorilo na priložene komentare, i to kroz inkluzivni proces konsultacija. Svjesni smo značaja ovog zakona za Crnu Goru i u potpunosti podržavamo vašu namjeru da značajno poboljšate rezultate u oblasti konfiskacije imovine. Za ovo je ključno imati robustan, dosljedan i efikasan pravni alat koji će služiti ovoj svrsi”, istakao je on.

Evropska komisija je mišljenje dostavila i ambasadorki EU u Crnoj Gori Kristini Oani Popi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније