Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

16. 12. 2022. 15:04 >> 16:23
20

ĐUKANOVIĆ

"Zakon potpisan, ustavna obaveza ispunjena, predstoji neposredan izbor predsjednika DPS-a"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da je potpisao Zakon o predsjedniku, koji je parlament po drugi put usvojio 12. decembra.

Đukanović je podsjetio na okolnosti u vezi sa usvajanjem Zakona o predsjedniku, ističući da je uprkos svemu, pa i protestima koje veoma poštuje, ipak donio odluku da potpiše Ukaz o proglašenju zakona. Naglasio je da bez obzira na sve, neće učestvovati u kršnju Ustava i antiustavnom djelovanju.

"Poštovaću Ustav", naglasio je Đukanović. 

Kazao je da je zakon potpisan i ustavna obaveza ispunjena.

"Bez obzira na to što je parlamentarna većina neustavno djelovala, ja se neću pridružiti onima koji ruše Ustav i neću učestvovati u tome", rekao je Đukanović. 

Kako je rekao, odlukom parlamentarne većine da pravnim aktom nižeg reda, to jest, zakonom mijenja pravni akt višeg reda, odnosno Ustava, Skupština je izgubila smisao. Kako je naglasio, ovim je parlament ušao u fazu političkog rada u kojem ruši ustavni poredak. 

On je istakao da ne treba saučestvovati u institucionalnom rušenju države. 

Naglasio je da neće pozvati parlamentarne predstavnike na novi krug konsultacija, pa ni mandatara. Kazao je da odbija mogućnost da učestvuje u primjeni neustavnog zakona. 

 "Odgovornost za primjenu ovog zakona snosiće upravo oni koji su ga usvojili", naglasio je Đukanović. 

Govoreći o izboru sudija Ustavnog suda, on je rekao da se dvije strane moraju dogovoriti, inače se ne može govoriti o dogovoru. 

"Nema nikakvog problema da se može blagovremeno izabrati Ustavni sud i da se može skratiti mandat parlamentu, imati datum izbora i ostvariti legitimnost izbornog procesa. Vremena ima, potrebno je malo dobre volje. Kod parlametarne većine dosad nije bilo dobre volje", poručio je Đukanović. 

On je rekao da će koristiti sve mogućnosti, i sada i kasnije, da zaštiti ustavni poredak Crne Gore, ali i za uspostavljanja krivične odgovornosti onih koji bi da ruše državu. 

"Vrlo je kratkovido razmišljanje da nečije djelovanje može biti van dosega institucija i pravde. Prije ili kasnije, institucije će reagovati", kazao je Đukanović. 

On je najavio sjednicu Glavnog odbora DPS-a za koji dan, ističući da se planiraju neposredni izbori za predsjednika stranke. Potvrdio je da je to i obaveza iz statuta DPS-a. Sagledaće, kaže, okolnosti, ističući da je država pred izborima, predsjedničkim svakako, a vjeruju i parlamentarnim. 

"Sagledaćemo i dinamiku tog procesa", rekao je Đukanović. 

Kazao je da je posao reevidencije članstva rađen paralelno sa nedavnim lokalnim izborima. 

"Moraćemo da pogledamo kako je sad finalno završen proces reevidencije članstva. Da bi mogli imati da se članovi izjašnjavaju o predsjedniku stranke, taj posao mora biti besprekorno urađen", rekao je Đukanović.  

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније