Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 12. 2022. 19:40 >> 19:51
14

BLAŽIĆ ZA TVCG

"Đukanović mnogo ranije trebalo da raspusti Skupštinu"

Predsjednik Milo Đukanović nije direktno odgovorio da li razmišlja o raspuštanju parlamenta, poručujući da se o svemu konsultuje s timom stručnjaka za ustavno pravo, te da ni u jednoj varijanti neće dozvoliti da prekši Ustav. A, najviši pravni akt države mu to dozvoljava, smatra Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije. Đukanović je, kako poručuje Blažić, Skupštinu trebalo da raspusti i mnogo prije.

Skupština Crne Gore je za predsjednika države izgubila smisao, jer ruši ustavni poredak. No da li će zbog svega posegnuti za raspuštanjem parlamenta, predsjednik Milo Đukanović nije otkrio novinarima, iako, kaže, pažljivo osluškuje mišljenje stručnjaka za Ustavno pravo.

"Veoma pažljivo slušam mišljenja specijalista ustavnog prava. Pažljivo ih slušam i preuzimam korake koje potvrđuju moju privrženost poštovanju Ustava. Ne treba se igrati s tim pitanjem. Ja sam učestvovao u stvaranju ove države, neću kršiti Ustav", kazao je Đukanović

Činjenica da su institucije u Crnoj Gori u blokadi, te da Vlada u VD stanju nema ovlašćenje da raspusti Skupštinu, Đukanoviću daje odriješene ruke da to učini, i to što prije, poručuje dekan Fakulteta za državne i evropske studije.

"Ja smatram da ima ovlašćenja da predsjednik raspusti Skupštinu. Prvo iz razloga iz stava 1, koji je vezan za Skupštinu, a naročito zbog stava 3, koji eksplicitno kaže da se Skupština raspušta ukazom Predsjednika. Ima ovlašćenja da raspusti Skupštinu, i ne da ima nego i treba. I ne da treba da to uradi sad, nego je trebalo da uradi ko zna koliko puta do sad", za TVCG kaže Blažić. 

Uz to, gotovo da je nemoguće povjerovati da će Skupština sama sebi skratiti mandat, iako bi to, kako ocjenjuje Blažić, bilo najpoštenije. Razlog je jasan - niko iz poslaničkih klupa u ovom momentu, kaže, ne zaslužuje da tamo sjedi.

"Kad je pala Vlada Skupština je sebi trebala sjutri dan da skrati mandat. I da se ide na izbore i da se bira nova Vlada. Skupština kad skrati sebi mandat šta je pravna pozicija, pa i Vlada je pala. Auomatski idu izbori. Ali ne, oni hoće još dvije godine da sjede u foteljama i da rade što rade i da grabe šta ko može", smatra Blažić. 

A Crnu Goru do jedne od najvećih blokada u istoriji dovelo je upravo partijsko nadmudrivanje i borba za sopstvene interese, zaključuje Blažić, i poziva sve da se okrenu onima koji su ih birali. 

"Izvolite gospodo, na Tušku pijacu, pa trgujte tamo sa interesima građana."

Dijana Drašković, TVCG 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније