Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

30. 12. 2022. 13:48   >>  14:13 3

"JOKIĆ VRAĆA NA VLAST DPS"

DF napustio vlasti u Kotoru

Opštinski odbor Demokratskog fronta Kotor saopštio je da izlaze iz vlasti u tom gradu. Iz PzP-a je saopšteno da njihov odbornik Bobo Lazović ima apsolutnu podršku Predsjednika partije Nebojše Medojevića za dalje aktivnosti koje će sprovoditi sinhronizovano u okviru DF-a Kotor, sa ostalim odbornicima.

Kako navode u saopštenju, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić je pokazao "značajan deficit političkog znanja i korektnosti koji su osnov za uspješno funkcionisanje vlasti" i time je, kako kažu, primorao kotorski DF da pređe u opoziciju.

Navode da su njihovi odbornici na skupštinskom zasjedanju koje je održano u srijedu 28. decembra, izašli sa konstruktivnim predlozima u cilju prevazilaženja nastale situacije, "pokušavajući da lokalni parlament vrate u okviru pisanih i nepisanih pravila demokratije, ali za dogovor je potrebno dvoje".

“Pokazalo se i ovaj put da brod za čijim je kormilom Vladimir Jokić ne može do luke odredišta, "ili tone ili ga potpomažu remorkeri koji mu mijenjaju kurs", te da taj kurs nije onaj za koji se DF borio svih ovih godina”, poručuju iz DF-a.

Podsjećaju da je u prošlom mandatu, tačnije 2019. godine došlo do krize vlasti, jer tadašnji i sadašnji predsjednik opštine Vladimir Jokić, kako kažu, nije imao kapacitet da kroz dijalog rješava tekuća pitanja, “već se samoproglasio za nezamjenljivog suverena i shodno tome se i ponašao”.

“Tada je jedan od konstituenata vlasti tražio od Demokratske Crne Gore da umjesto Jokića kandiduju drugu osobu za funkciju predsjednika opštine, shvatajući da je sa njim nemoguće uspostaviti saradnju. Drugi konstituent vlasti, GP URA tražila je skraćenje mandata kao najčasniji izlaz iz tadašnje situacije. Nažalost nije bilo volje da se kroz taj čin doprinese boljoj saradnji i redefinisanju odnosa u samoj koaliciji pa je DPS vraćen na vlast. Jokiću je to bilo prihvatljivije od njegove ostavke", navodi se u saopštenju kotorskog DF-a.

Danas su, navode oni, ponovo u sličnoj situaciji, te ponavljaju da je DF i zvanično prešao u opoziciju na skupštinskom zasijedanju održanom 28. decembra.

"Kako predstavljamo ozbiljan subjekt na političkoj sceni i Kotora i Crne Gore, to ne možemo i ne smijemo zbog naših glasača participirati u vlasti kao puki posmatrači i taster odbornici koji će se staviti u službu jednog čovjeka i njegove sujete", navode oni.

Smatraju da predsjednik opštine mora biti osoba koja ima dovoljno političke i svake druge odgovornosti, osoba spremna da uspostavi kompromis i stvori pozitivan ambijent koji će doprinijeti što kvalitetnijem vršenju vlasti.

"Umjesto toga Jokić je opredijeljen da ispuni samo jedan cilj, a to je kreiranje potrebne većine po svaku cijenu. U tu svrhu koristi DPS preletače. Kako smo obaviješteni od strane naših izvora, ovakav Jokićev rad nije podržan od centrale Demokrata već se radi o njegovom ličnom djelovanju", piše u saopštenju.

Dodaju i da su njihovi odbornici "učinili dodatni napor na održanoj sjednici ne bi li Jokića doveli “k spoznaniju prava” pa su odustali i od prethodno dogovorenog mjesta predsjednika skupštine, ali ni to nije bilo dovoljno".

"Nakon što je bilo jasno da je dogovor nemoguće postići, ponudili su skraćenje mandata što takođe nije prihvaćeno, čime nam nije ostavljena ni jedna druga mogućnost osim prelaska u opoziciju. Naši ciljevi su uvijek bili nedvosmisleni – pored borbe za pravednije i naprednije društvo, nikada u vlast sa DPS-om. Vladimir Jokić nema ove barijere, geslo je, naprotiv, vlast po svaku cijenu. U prilog tome stoji i činjenica da je za direktora Vodovoda imenovao člana OO DPS Kotor koji je ujedno i predsjednik mjesnog odbora DPS-a Muo -Kotor. Uporedo sa takvim i sličnim imenovanjima vrijedno je radio na smjeni kadrova DF-a gdje god mu je to bilo moguće", saopštili su iz kotoroskog DF-a.

Kažu i da je elementarno pravilo demokratije da se svaka kriza rješava jednim i samo jednim činom, a to je poštovanje izborne volje građana. To je članom 2. definisano u Ustavu Crne Gore.

“Imao je Jokić priliku da to nebrojeno puta čuje od svojih partijskih kolega koji su se uvijek i s pravom pozivali na ovaj član kad god je demokratski proces bio ugrožen. Nažalost, zaslijepljen svojim ličnim ambicijama otporan je na svaku suvislu sugestiju. Pitamo se da li je i dokle potrebno tolerisati da ovakav čovjek dodatno opterećuje i onako kompleksnu političku situaciju i međusobne korelacije stranaka u danima kada je više nego ikad potrebno i partijsko i koaliciono jedinstvo u cilju konačnog formiranja vlade ciji legitimitet nije ničim kompromitovan, već zasnovan na slobodno izraženoj volji građana Crne Gore", zaključuje se u u saopštenju kotorskog DF-a.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније