Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Бојана Баранин, ТВЦГ

11. 01. 2023. 19:53 >> 19:56

SKUPŠTINA

"Na vanrednoj sjednici ponovo o Zakonu o lokalnoj samoupravi"

Nefunkcionalnost Ustavnog suda onemogućava formiranje vlasti u Podgorici, a još se ne zna kada bi se izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi ponovo mogle naći pred poslanicima. Demokratska Crna Gora poručuje da je spremna da uputi inicijativu za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se drugi put glasalo o tom zakonskom rješenju. Dok iz SNP-a kažu da će podržati inicijativu, iz ostalih partija zasad bez komentara.

Nakon što je predsjednik države odbio da potpiše izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi i vratio ih poslanicima na ponovno odlučivanje, iz Skupštine su nam kazali da će se one, shodno proceduri, naći na dnevnom redu prve sjednice redovnog zasijedanja. Budući da je to tek u martu, Demokrate su pripremile inicijativu za vanredno zasijedanje.

Danilo Šaranović iz Demokrata kaže da je takvu inicijativu uputio prije nekoliko dana kolegama poslanicima koji su glasali za ovaj zakon.

"Tražio sam i od kolege Jakova Milatovića koji je predstavnik jedne od pobjedničkih lista da se i on izjasni da li daje podršku ovakvom modelu izlaska iz krize", kaže Šaranović.

Dok se čeka odgovor, Milatović je na društvenim mrežama podijelio fotografiju susreta s nositeljkom liste Za budućnost Podgorice Jelenom Borovinić Bojović, uz poruku da imaju konstruktivan i prijateljski dijalog. Da će podržati inicijativu kazali su iz SNP-a, ističući da isto očekuju i od ostalih poslanika.

"Ponovnim izglasavanjem zakona o lokalnoj samoupravi konačno se stiču uslovi da se preuzme vlast kako u Podgorici tako i u Pljevljima", kaže Dragan Vukić.

U SNP-u, kao i u Demokratama, ističu da su izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi jedini način da se riješi postizborna kriza u Crnoj Gori.

"Ovakvo rješenje jeste put ka tom cilju. Međutim, neophodno je da svi pobjednici izbora iskažu podršku i da jasno zauzmu stav da li su za to da konačno formiramo vlast u duhu izražene volje građana na izborima koji su održani u oktobru", kazao je Šaranović.

Vukić dodaje da je sve ovo izazvala Demokratska partija socijalista zato što nije glasala za sudije Ustavnog suda i namjerno je blokirala čitav sistem, odnosno proces preuzimanja vlasti u Crnoj Gori.

Iz Demokratske partije socijalista danas nijesmo mogli dobiti odgovor na ovu temu. Predsjednik Đukanović je, međutim, u obrazloženju prilikom vraćanja zakona na ponovno odlučivanje poručio da bi njegovo usvajanje značilo nasrtaj na demokratiju i vladavinu prava, te da bi to, kako je kazao, predstavljalo još jedno nedjelo nastalo u izrazito kompleksnoj političkoj situaciji.

Ukoliko poslanici drugi put izglasaju ove izmjene, predsjednik je dužan da ih potpiše, a njihovim stupanjem na snagu prestao bi mandat lokalnim upravama u kojima nije formirana vlast nakon izbora 23. oktobra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније