Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

О.З. [ Mina/rtcg.me ]

12. 01. 2023. 18:07 >> 18:25
4

SASTAO SE SA ĐUKANOVIĆEM

Orban: Crna Gora spremna za članstvo u EU

Crna Gora je spremna za članstvo u Evropskoj uniji, smatra premijer Mađarske Viktor Orban.


On je to napisao na Tviteru nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milo Đukanović, koji boravi u radnoj posjeti Mađarskoj.

“Danas sam imao sjajan sastanak sa Đukanovićem, liderom zemlje koja bi već trebalo da bude članica EU. Crna Gora je spremna za članstvo“, kazao je Orban.

Mađarska spremna da nastavi pomoć Crnoj Gori

Mađarska je spremna da nastavi ekspertsku, razvojnu i svaku drugu pomoć našoj zemlji, ostajući dosljedno na fonu podrške evropskoj perspektivi regiona, kazao je predsjednik Crne Gore nakon sastanka sa mađarskim premijerom.

"Još jedan dug, otvoren i prijateljski susret sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Veoma ohrabrujuće poruke za Crnu Goru, članicu NATO, na putu do članstva u EU. Mađarska je spremna da nastavi ekspertsku, razvojnu i svaku drugu pomoć našoj zemlji, ostajući dosljedno na fonu podrške evropskoj perspektivi regiona", napisao je Đukanović na Tviteru.

On je naveo da je zajednički izraženo očekivanje da će nakon skorih predsjedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori biti stvoreni uslovi za konkretne oblike saradnje u kontekstu ostvarenja strateškog evropskog cilja Crne Gore.

"Obostrano je visoko ocijenjen nivo političke i ekonomske saradnje između dvije prijateljske zemlje", dodao je Đukanović.

Članstvo u EU jedina dobra perspektiva za države regiona

Članstvo u Evropskoj uniji (EU) jedina je dobra perspektiva za sve zemlje Zapadnog Balkana, poručeno je tokom radne posjete Đukanovića Mađarskoj.

Đukanović je, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, kazao da je čuo riječi podrške evropskoj perspektivi regiona i Crne Gore.

„Ponovljene su ocjene domaćina da je veoma važno da se nastavi evropeizacija Zapadnog Balkana, da je jedina dobra perspektiva za sve zemlje regiona članstvo u EU i da je potencirano pitanje očuvanja specifičnosti svake od naših zemalja unutar evropske porodice“, naveo je Đukanović.

On je kazao da je jako važno da se, uz očuvanje identiteta svake od država Zapadnog Balkana, radi na učvršćivanju i daljem profilisanju evropskog identiteta.

„Jer rekao bih da čitava globalna politička scena prolazi kroz promjene i naravno da smo kao Evropljani zainteresovani da Evropa tu sačuva i svoju prepoznatljivost i svoju konkurentnost“, dodao je Đukanović.

Kako je rekao, da bi Evropa bila u tome uspješna, potrebno je da dalje izgrađuje i profiliše strateške politike, prije svega, vanjsku i bezbjednosnu politiku i da na taj način doprinosi boljoj konkurentnosti Evrope na globalnoj sceni.

Đukanović je rekao da se govorilo i o bilateralnoj saradnji koja je, kako je naveo, prijateljska, veoma razuđena, sa veoma jasnim identifikovanim prostorima za dalje unapređenje.

On je istakao da su posebnu pažnju posvetili ekonomskoj saradnji i da su govorili o konkretnim projektima koji bi se mogli intenzivirati u narednom periodu.

Đukanović je kazao da je u Budimpešti na poziv mađarske kompanije Foldana, koja je važan investitor ne samo u Mađarskoj, nego i u Crnoj Gori.

On je naveo da je ta kompanija jedan od tri najvažnija investitora iz Mađarske u Crnoj Gori.

Đukanović je kazao da je Foldana, upućujući mu poziv da prisustvuje njihovom jubileju, željela da pokaže poštovanje prema Crnoj Gori kao zemlji u kojoj investiraju.

Kako je rekao, zadovoljstvo mu je da je imao razgovor i radni ručak sa novom predsjednicom Mađarske Katalin Novak, da je nastavio tradicionalnu komunikaciju sa Orbanom, i da je razgovarao sa drugim važnim investitorima iz Mađarske koji posluju u Crnoj Gori.

Đukanović je naveo da su mađarski investitori veoma dugo prisutni u Crnoj Gori i da je u jednom značajnom periodu Mađarska bila zemlja broj jedan kada su u pitanju strane investicije u Crnoj Gori.

On je dodao da je Mađarska i dalje vrlo visoko i konkretno zainteresovana za realizaciju određenih infrastrukturnih projekata, koji se tiču proizvodnje hrane i turizma.

Kako je naveo, to je vrlo realna i dogledna perspektiva za unapređenje ekonomske i ukupne međudržavne saradnje.

Đukanović je rekao da je odmah po dolasku u Budimpeštu imao vrlo intenzivne i korisne razgovore sa predsjednikom OTP banke, koja je dominantna banka na bankarskom tržištu Crne Gore.

„To smatram vrlo korisnim i zanimljivim razgovorom, a tokom današnjeg dana i sa drugim velikim investitorom – to je grupacija 4iG iz oblasti telekomunukacija, oni su vlasnici sadašnje mobilne mreže One, nekadašnjeg Telenora, sa takođe ozbiljnim ambicijama za dalje širenje u Crnoj Gori i regionu“, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da je povod bio svečarski i da je kompletan program bio veoma radan i koristan.

„Vjerujem da se uz već veoma dobro razvijene odnose između naše dvije zemlje potpuno jasno ukazuje dobra perspektiva za dalje unapređenje saradnje“, poručio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније