Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

22. 01. 2023. 07:01 >> 13:12
2

NOVI ZAKON STUPIO NA SNAGU

Policija će kontrolisati prijavljuju li birači tačne adrese

Crnogorski državljanin može prijaviti prebivalište, ili prijaviti promjenu prebivališta, na osnovu priloženog dokaza o pravu svojine ili susvojine na stanu, kući ili drugom objektu za stanovanje. Ako je u toj prijavi navedena adresa stana koji je u vlasništvu druge osobe, uz prijavu se podnosi ovjeren ugovor o zakupu, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta. Zakonom je predviđeno da policija terenski kontroliše tačnost adrese, kada postoji sumnja da se radi o fiktivnoj prijavi.

Taj akt, koji je usvojen krajem prošle godine glasovima parlamentarne većine, objavljen je 10. januara u Službenom listu Crne Gore.  

Zakonom je ukazano da u slučaju prijave prebivališta na adresi supružnika, vanbračnog partnera ili roditelja, unos podataka kontroliše Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu podataka koji su sadržani u evidencijama tog resora. 

"Ako postoji sumnja u tačnost prijavljenih podataka Ministarstvo će u roku od osam dana od policije zatražiti terensku kontrolu tačnosti adrese", navedeno je u tekstu usvojenog zakona. 

"Ukoliko se terenskom provjerom utvrdi da osoba koja je podnijela prijavu ne živi na prijavljenoj adresi, Ministarstvo unutrašnjih poslova će rješenjem odbiti prijavu promjene prebivališta, prijavu promjene adrese stanovanja, odnosno prijavu prebivališta", podvučeno je u tekstu zakona.

Previđene su i kazne za one koji lažno prijave prebivalište. 

Na lokalnim izborima koji su održani 23. oktobra prošle godine pravo glasa imalo je 346.499 građana, što je 64 odsto od ukupnog broja birača u Crnoj Gori.

Po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od 2. avgusta 2022. pa do par dana pred te lokalne izbore čak 1.438 birača, iz 14 opština u kojima se glasalo, promijenilo je mjesto prebivališta.

U tom periodu je najviše novih stanovnika dobio Šavnik, sa nešto više od hiljadu i po birača, u koji se doselilo 337 osoba, što je uvećanje glasačkog tijela za gotovo 20 odsto.

Zbog sumnji u izborne manipulacije u Šavniku dokumentacija je proslijeđena tužilaštvu, a spor zbog prava glasa bio je uzork da se lokalni izbori na nekim biralištima u toj opštini ponove više puta, sada i bez jasnog termina kada će biti ponovo održani. 

Pri sadašnjem stanju, novoregistrovani odmah po prijavi prebivališta dobijaju pravo glasa na lokalnim izborima budući da je Ustavni sud Crne Gore 2020. godine ukinuo takozvani "rezidencijalni uslov" po kojem je punoljetni građanin koji promijeni prebivalište tek po isteku šest mjeseci mogao da glasa. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније