Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

25. 01. 2023. 19:40   >>  22:55 10

POZVALA NA ODGOVORNOST

Fajon: Bez Ustavnog suda izbori se dovode u pitanje

Ukoliko Crna Gora želi da poštuje vladavinu prava i izađe iz političke i institucionalne krize, prvi korak je kompletiranje Ustavnog suda, poručila je za TVCG ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon. U suprotnom, dovodi se u pitanje i legitimitet predsjedničkih izbora. Evropska unija, poručuje Fajonova, ne želi da okrene leđa Crnoj Gori, Zapadni Balkan je dio Evrope, ali uoči izbora sudija, političari moraju da pokažu da su odgovorni.

"Ako se izabere jedan sudija ili dva, neće biti najbolja poruka, ali sud će biti funkcionalan. Odgovornost političara je da izađu iz ovog formata 'ko će biti koji', ali da naprave funkcionalan i nezavisan sud. Ima 27 kandidata, što je odlično veći je broj nego u prethodnim krugovima i sigurna sam da postoji dovoljno stručnjaka da bi se izabralo četvoro sudija", rekla je Fajon.

Istakla je da političari u Crnoj gori imaju veliku odgovornost, na prvom mjestu prema građanima.

"Nijesam sigurna da bi EU sad zaustavila pregovore, to je samo jedna od mogućnosti", kazala je ministarka Slovenije. 

Na pitanje šta bi eventualni prekid pregovora sa Evropskom unijom (EU) značilo za Crnu Goru, Fajon odgovara:

"Uopšte nijesam neko ko želi da EU okrene leđa Crnoj Gori, zbog toga i moja posjeta. Možda bi okretanje leđa odgovaralo nekim partijama, ali ne i 70 odsto građana. Nijesmo u situaciji da Evropska unija zaustavi pregovore, to je samo jedna mogućnost. Crna Gora dobija razne fondove, mi želimo da pomažemo Crnoj Gori, ali u posljednjih sedam-osam godina nije bilo napretka i to je nešto što nas brine."

Ističe da su u EU gotovo svi jednoglasni kada je u pitanju politička i institucionalna kriza u Crnoj Gori.

"Ako ćemo doći u situaciju da razgovaramo kako naprijed, trebamo saglasnost. U Crnu Goru dolazim da bismo napravili neku pomak, da Evropska unije ne bi okrenula leđa, odnosno da Crna Gora ne bi skrenula sa puta", kazala je Fajon u emisiji "Stav".

Istina je, dodala je, da je Crna Gora sedam-sam godina bila najuspješnija priča u regionu, te da je sada situacija da se ide unazad.

"Žao mi je da ima mladih koji imaju evropsku viziju, a ništa se ne dešava. Ako imate 70 odsto građana koji žele u EU, ja bih očekivala da su i političari svjesni šta da rade."

Ocijenila su najbolja opcija vanredni parlamentarni izbori, dva-tri mjeseca nakon kompletiranja Ustavnog suda.

"Ako imate izbore bez Ustavnog suda, kako će se proglasiti izbori...", istakla je Fajon, "Svi su lideri političkih partija rekli su da su vanredni parlamentarni izbori najbolji put. Ako svi to kažu iskreno, onda se slažem da je tako."

Cijeli Zapadni Balkan, ocijenila je Fajon, nije u najboljoj kondiciji.

"Predugo razgovaramo, 20 godina razgovaramo o procesu proširenja, nemamo jake ambiciozne politike i tu sam neko ko često kritikuje EU. Sada kad imamo pitanje bezbjednosti i uticaja istoka, to je sve zbog odsustva ambicionih politika EU", kazala je Fajon na TVCG.

Ističe i da je Zapadni Balakan dio Evrope, da su isti izazovi i iste vrijednosti.

"Reforme nijesu zadatak Brisela, već građana kući. Sve to znači razvoj za države, željela bih da i političari to shvate. Iskreno vjerujem da snažna Evropa može da se bori sa svim izazovima", zaključuje Fajon.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније