Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

27. 01. 2023. 10:52   >>  13:24 2

RADULOVIĆ O TUŽILAŠTVU

"Ništa nije urađeno po pitanju privrednog kriminala"

Funkcioner Pokreta za promjene (PzP), profesor Branko Radulović, kazao je da se mora vjerovati u dogovor po pitanju izbora sudija Ustavnog suda. On je u emisiji "Link", na Radiju Crne Gore, saopštio da svi, sem Demokratskog fronta (DF), kalkulišu u vezi predsjedničkih izbora, te da je taj savez spreman za kampanju.

Radulović je kazao da su se već tokom saslušanja istakli kandidati za sudije Ustavnog suda koji su "od svih dobili minus".

"Ako hoćemo i dalje da opstanemo na političkoj sceni, moraćemo da odaberamo najbolje", poručio je on i dodao da će se drugi važan krug političkog dogovora desiti početkom sljedeće sedmice, a osim Ustavnog suda, biće prisutni i predstavnici političkih partija.

Poslanik DF-a je naglasio da u Crnoj Gori nije izvršena tranzicija, da je kriminogena struktura  i dalje sa imetkom građana, te da niko nije odgovarao za zlodjela... 

Komentarišući poruke iz Brisela u vezi blokade Ustavnog suda, Radulović je kazao: 

"Pametno ljudi govore, mi treba da vidimo kakvi smo i gdje smo. Mi smo u potpunom haosu i teatru apsurda, postaje sve besmisleno, moramo da imamo Ustavni sud i druge pravosudne organe... Da li će to ići ka vladavini prava, to je vrlo složena priča. Ustavni sud nam je potreban da bismo zadovoljili procese, prije svega izborni..."

Neki predmeti se, ocjenjuje on, mogu iznijeti sa troje sudija, neki sa sedam.

"Primjedbe u vezi izbornog zakona, treba da razmatra svih sedam sudija", smatra Radulović. 

Istakao je i da treba izabrati vrhovnog državnog tužioca (VDT) koji neće biti sličan prethodnima. 

"Treba da se uozbiljimo. Ukoliko bi novi VDT jedan odsto bio kao prethodnici, onda bolje da ga nemamo. Mi smo za to da se VDT izabelje na kvalitetan način, da motivišemo sve da se prijave, da im damo logistiku i punu zaštitu i svaki oblik potpore, kako bi počeo proces kvalitetne tranzicije", kazao je Radulović u "Linku".

Na pitanje o radu tužilaštva, odgovorio je da ništa nije pokrenuto po pitanju privrednog kriminala.

"Moje tužbe i dalje stoje, (Vladimir) Novović mi je odgovorio da su u izviđaju i da je dao naredbu protiov 16 lica. Da bismo od jednog autokratskog režima, za šta ima hiljade dokaza, prešli u funkcionalnu demokratiju moramo da promijenimo sastav tužilačkih organa. Moramo promijeniti i zakone koji se bave pravosuđem, otvoriti tajne dosije, napraviti lustarciju...", saopštio je poslanik DF-a. 

Ističe da mnogi nijesu ni znali šta je lustracija. 

"Kroz pravni sistem i efikasnu pravdu moramo da dodđemo do pravne Crne Gore. Ne može premijer ili ministar da dođu sa ulice, treba da dođe kompetenta ličnost..."

Radulović je ocijenio da uoči predsjedničkih izbora svi kalkulišu, sem DF-a...

"Svako na svoju bandu, da vide da li će se Đukanović kandidovati, a on će čekati do posljednjeg dana. Svi kalkulišu, osim nas. Prije deset dana smo se odredili prema Mandiću, ako bude Đukanović. Mi i Đukanović smo spremni za kampanju, drugi ne vjerujem", smatra on. 

Dodaje i da je ovo "možda Đukanovićeva najveća borba".

"Đukanović ima velike hipoteke, ovo je možda i njegova najvažnija borba, on će to dobro iskalkulisati."

Na pitanje o zajedničkom kanidatu, Radulović poručuje da je "prošao voz". 

"Ja sam bio za tu vatrijantu, ali kada je bilo vrijeme. Kada smo napravili glupost sa 42. i 43. vladom i prosuli energiju, tada je bila prilika da se opametimo, 99,99 odsto sam bio siguran da će se desiti dogovor oko 44. vlade, ali opstrukcija je došla od onih od kojih nije smjela da dođe", istakao je u "Linku". 

Ocijenio je i da su vanredni parlamentarni izbori bolji od nekih drugih varijanti.

"Ja sam vazda za boljitak, ne mogu da garntujem više ni za koga. ako ovako nastavimo da propadamo izbori su i bolja od nekih varijanti, a najgora je ako ovako produžimo. Crna Gora je na raskrsnici", rekao je Radulović. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније