Политика

А.М. [ Мина ]

26. 01. 2023. 18:15   >>  18:10

ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ

Запосленима у УИКС-а плате веће 20 одсто

Запосленима у Управи за извршење кривичних санкција (УИКС) зараде ће бити увећане за 20 одсто, саопштено је из Владе.

Влада је на данашњој сједници донијела измјене Уредбе о условима за стицање звања и нивоима звања службеника УИКС-а.

„Измјеном је регулисано повећање зарада запосленим у Управи за 20 одсто тако што је извршено законско усклађивање њихових коефицијената са запосленим у јавном сектору“, наводи се у саопштењу.

Из Владе су казали да се таквом рјешењу приступило како службеници Управе не би били дискриминисани у односу на запослене у здравству, просвјети и Војсци.

"Тиме ће се подићи њихова мотивација за бољи радни учинак и дати подстицај за запошљавање на упражњеним радним мјестима, будући да је у затворском систему врло тешко обезбиједити људске ресурсе", истиче се у саопштењу.

Влада је усвојила Информацију о програмима подршке Европске уније (ЕУ) Црној Гори за прошлу годину.

Из Владе су казали да је у вези са новом финансијском перспективом - ИПА 2021-2027, 2. новембра прошле године ступио на снагу Оквирни финансијски споразум о партнерству између ЕУ и Црне Горе о моделима спровођења финансијске подршке Уније Црној Гори у оквиру Инструмента за претприступну подршку (ИПА).

Тиме су, како су навели, креирани предуслови за уговарање и трошење средстава ЕУ која су Црној Гори на располагању кроз ИПА ИИИ финансијску перспективу.

„Финансијски споразум између Владе и Европске комисије (ЕК) о ИПА годишњем акционом програму за Црну Гору за 2021. годину, кроз који је ЕУ опредијелила 32,4 милиона ЕУР бесповратних ЕУ средстава, потписан је 15. децембра прошле године“, каже се у саопштењу.

Додаје се да је 5. децембра прошле године ЕК усвојила Годишњи акциони програм за Црну Гору за прошлу годину, за који је опредијељено преко 37,7 милиона ЕУР за подршку, између осталог, реформи јавне управе и за интегрисано управљање границом.

„Као одговор на енергетску кризу на Западном Балкану узроковану ратом у Украјини, ЕК је одлучила да средства планирана за програм ИПА 2023, пренамијени за подршку ублажавању исте, чиме је Црна Гора подржана са 30 милиона директне буџетске подршке“, наводи се у саопштењу.

У Информацији се наводи да су током прошле године завршена два позива за достављање пројеката у оквиру Западнобалканског инвестиционог оквира, на којима је одобрено додатних скоро 42 милиона ЕУР за нове инфраструктурне пројекте.

Влада је данас утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о ауторском и сродним правима.

Предложеним измјенама се, како су објаснили, одредбе Закона усклађују са правом ЕУ у погледу дефинисања допуштене употребе одређених дјела и других предмета заштићених ауторским и сродним правима у корист особа које су слијепе, слабовиде или имају других потешкоћа у коришћењу штампаних материјала.

Из Владе су казали да је прецизно прописано право кабловске ретрансмисије, проширена примјена колективног остваривања права на добровољној основи и на случајеве обавезног колективног остваривања права на кабловску ретрансмисију предмета заштите.

„Уводи се могућност одређивања привремених мјера и против посредника чије услуге користи трећа страна да изврши повреду ауторског или сродних права“, каже се у саопштењу.

У Влади сматрају да ће предложена рјешења омогућити да се, без стицања одговарајућег имовинског права и плаћања накнаде, ауторска дјела или предмети сродних права израде у приступачном формату у којем ће слијепе и слабовиде особе моћи да их користе на једнако изводљив и удобан начин као и особе које немају тих потешкоћа.

Како је саопштено, Влада је усвојила Информацију о споразуму о коришћењу услуга лобирања за потребе Владе од Компаније Бипартизан Солушн /Бипартизан Солутион/ из Вашингтона.

У Информацији се наводи да је предсједник Владе Дритан Абазовић, препознајући потребе даљег учвршћивања односа Црне Горе и Сједињених Америчких Држава (САД), закључио Споразум о заступању интереса Владе и њених министарстава у САД-у са лобистичком компанијом Бипартизан из Вашингтона.

„Услуге лобирања се односе на заступање интереса Црне Горе и њене позиције у односу на бројне критичне глобалне теме, као што су: односи са САД-ом, ЕУ и НАТО, те борба против корупције и организованог криминала, међународне инвестиције и развој, климатске промјене и одрживи развој“, наводи се у саопштењу.

Из Владе су казали да је компанија Бипартизан Солушн обавезна да о свим активностима у вези са Споразумом редовно извјештава америчко Министарство правде и да се стриктно придржава важећих закона и прописа САД у погледу лобистичких активности.

„У дискусији је наглашено да ће се овим Споразумом, по најскромнијим условима, значајно подићи видљивост и унаприједити заступање националних интереса наше државе у међународним оквирима“, рекли су из Владе.

Влада је дала сагласност на Предлог колективног уговора о измјени Колективног уговора за Универзитет Црне Горе (УЦГ) са Предлогом колективног уговора.

У саопштењу се наводи да се колективни уговор примјењује на запослене на УЦГ који нијесу обухваћени измјенама и допунама Закона о зарадама у јавном сектору од 31. децембра 2021. године, а тичу се увећања коефицијента за звања редовног професора, ванредног професора и доцента на универзитету.

У тексту измјена Колективног уговора предвиђено је да се коефицијенти сложености послова запослених увећавају од 1. фебруара ове године за 20 одсто, од 1. јануара сљедеће године за 10 одсто и од 1. јануара 2025. за додатних 10 одсто.

Додје се да се, у случају измијењених макроекономских параметара током ове и наредне године, коефицијенти сложености могу додатно размотрити.

Влада је данас донијела и одлуку којом се важење постојећих епидемиолошким мјера продужава до 10. фебруара.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије