Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Мина [ R.B. ]

27. 01. 2023. 13:27   >>  21:17 1

VANREDNA SJEDNICA

Parlament 10. februara o Predlogu zakona o oduzimanju imovine

Predlog izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću crnogorski parlament razmatraće na vanrednoj sjednici 10. februara.

Vlada je Predlog zakona utvrdila u decembru prošle godine, a zahtjev da se taj akt razmatra na posebnoj sjednici Skupštine podnio je premijer Dritan Abazović.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je ranije da su dobili mišljenje Evropske komisije i da je ocijenjeno da je taj akt u potpunosti usaglašen sa tekovinama EU.

On je rekao da je posebna pažnja u izmjenama Zakona posvećena imovinskoj koristi koja je stečena kriminalnom djelatnošću kriminalnih organizacija.

“Propisano je da se od učinioca krivičnog djela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalnom djelatnošću, a njena ukupno procijenjena vrijednost iznosi najmanje 50 hiljada EUR, ako je potvrđena optužnica za krivična djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT)”, saopštio je Kovač na sjednici Vlade na kojoj je utvrđen Predlog zakona.

On je objasnio da će, u slučaju da procijenjena vrijednost manja od 50 hiljada eura, imovinska korist biti oduzeta ako je počinilac pravosnažno osuđen za krivično djelo propisano Krivičnim zakonikom.

Više nevladinih organizacija tražilo je da se Predlog izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću vrati na javnu raspravu, navodeći da bi njegovo usvajanje napravilo haos u sistemu.

Centar za demokratsku tranziciju pozvao je ranije Vladu da povuče iz skupštinske procedure predlog izmjena Zakona jer smatraju da, prema predloženom modelu zakona, svi oni koji su se nezakonito okoristili od države mogu spokojno trošiti i uvećavati tu imovinu.

Iz te nevladine organizacije su pozvali poslanike da ne glasaju za Predlog zakona u tom obliku.

Vrhovni sud je najavio da će nastaviti da prati dalji proces izmjena i dopuna postojećeg Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, imajući u vidu da je to pitanje od izuzetnog značaja za vladavinu prava i zaštitu i poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније