Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Б.

29. 01. 2023. 17:11   >>  17:06 9

LEKIĆ

"Abazović ima pravo da anulira sve dogovoreno, ali ne i da obmanjuje javnost"

Lider Demosa Miodrag Lekić kojeg je Skupština krajem 2022. izabrala i za mandatara, reagovao je na izjave premijera Dritana Abazovića ističući da nije tačno da se nijesu znali programski ciljevi i priroriteti prilikom pregovora o novoj vladi. Kako je naglasio, Abazović i URA možda imaju pravo da poslije četiri mjeseca postignutih dogovora u parlamentarnoj većini, sve anuliraju, ali nemaju pravo da obmanjuju javnost falsifikovanjem činjenica.

Kako je naglasio u objavi na Fejsbuku, utiska je da je građanima dosta toga jasno, te da zbog falsifikovanih činjenica i političkog muljanja koje izbija nekada i silovito na površinu, nije u proteklom periodu imao veće motive da objašnjava retrospektivu pokušaja formiranja vlade. To i sada čini nerado, ali držeći do ozbiljnosti u javnom prostoru i upravo do obaveze poštovanja javnih činjenica, smatra da je dužan zbog građana da ukaže na izjave i tumačenja Dritana Abazovića koje ne odgovaraju istini.

"Velika iskustva Abazovića prilikom sastavljanja dvije vlade, čijim će se ideološko-crkvenim, inostrano – kolonijalnim i javno korumpiranim komponentama vjerovatno baviti istorija, nikako mu ne daju za pravo da sa kritičke visine i bujicama neistina ocjenjuje pokušaj i tokove formiranja nove vlade. Dakle, formiranje vlade na poznatim pravilima parlamentarne demokratije, sve na javan način, bez uplitanja drugih i vaninstitucionalnih, iz zemlje ili van nje. Posebno mu ne daje pravo da obmanjuje javnost, poput neodgovornih i netačnih tvrdnji 'da se nisu znali programski ciljevi i priroriteti', zatim 'ime ministra poljoprivrede i drugih ministara…'", navodi Lekić.

Podsjetio je da su poslanici iz pokreta URA, 2. septembra 2022. potisali zajedno sa ostalim strankama Politički sporazum parlamentarne većine u kojem su preciznim tačkama saopšteni programski ciljevi i proriteti nove vlade. Takođe, tada su dogovoreni principi raspodjele ministarskih mjesta među parlametarnim strankama.

"Da je na sastanku 27. decembra održanom u prostorijama kluba Demokrate – Demos postignut dogovor, u kojem su učestvovali Abazović i predstavnik SNP-a, da se odmah nakon praznika prikupe potpisi parlamentarne većine kojima bi se zakazala sjednica Skupštine. Da se intezivnim konsultacijama do održavanja sjednice Skupštine pokuša doći do dogovora oko sastava, i razumije se, kompletiranja svih neophodnih elemenata za budući rad vlade. Činjenice takođe govore da na prvom sastanku 4. januara, gdje sam detaljno predložio metod rada oko sastavljana vlade, dvije stranke nijesu donijele obećane potpise za zakazivanje sjednice Skupštine i da su svojim nastupima objektivno doprinjele zaustavljanju formiranja vlade. U najkraćem, na tom sastanaku postupak formiranju vlade je zaustavljen prije njegovog pravog i radnog početka. Valjda je svima jasno da prije početka rada nisu ni mogla biti pomenuta imena ministara, uključujući i poljoprivrede, o kome je Abazović, kako zaključujemo iz emisije, posebno brinuo", navodi Lekić u objavi.

Kako dodaje, zato nije ni imao priliku da predoči i lične inicijative da, pored onih osnovnih pravaca rade vlade - građenje održive ekonomije, pravne države, dekriminalizacije društva, zaustavljanja podjela i početak izgrađivanja elementarnog kulturno duhovnog jedinstva zemlje, izborne reforme, pomene i poštovanje pravila i metoda rada vlade, uključujući i institucionalnu disciplinu u njoj, neophodnost ozbiljnosti u javnim izjavama, stil skromnosti i štednje na svakom koraku, skidanja nepotrebnih oznaka državnih tajni uključujući i letove državnih funkcionera, predsjednika države posebno, potpuno zaustaljanje daljeg zapošljavanja u vladinim i državnim strukturama, početak ozbiljnog dijaloga u interesu zemlje sa nekorumpiranim dijelovima drugog političkog bloka itd.

"Tokom svakodnevnog rada i konslultacija sve do održavanja sjednice Skupštine, pa i na samoj sjednici tokom glasanja o povjerenju vladi svaki subjekat je imao, i to sam naglasio u uvodnoj rječi na sastanku 4. januara, legitimno i demokratsko pravo da iz svojih razloga eventualno odustane od daljeg pokušaja formiranja vlade. Ne želim da se u ovom momentu bavim temom zašto je miniranje da se formira vlada izvedeno na prvom sastanku, dakle iz kojih razloga i pod čijim mogućim uticajima. Želim da istaknem da URA i njen predsjednik imaju apsolutno pravo da donese odluke onako kako misle da treba. Možda imaju pravo i da poslije četiri mjeseca postignutih dogovora u parlamentarnoj većini i svojih stavljenih potpisa, sve to odjednom anuliraju. Ono što nemaju pravo, ako još uopšte možemo govoriti o minimumu javnog standarda, jeste da u navedenom slučaju, otvoreno obmanjuju javnost falsifikovanjem činjenica. Upravo ono što je Abazović pokušao da uradi", istakao je Lekić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније