Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B./TVCG ]

07. 02. 2023. 18:05 >> 18:07
2

INICIJATIVA CDT-A

Omogućiti uvid u potpise podrške predsjedničkim kandidatima

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) apelovao je na Državnu izbornu komisiju da građanima putem aplikacije omogući uvid u potpise podrške predsjedničkim kandidatima kako bi se izbjegle zloupotrebe, najavila je programska direktorica CDT-a Milica Kovačević.

Kovačević je novinarima nakon današnje sjednice DIK-a kazala da će CDT u odgovarajućoj proceduri tražiti od DIK-a za sve predsjedničke kandidate uvid u potpise podrške.

"Apelujem na DIK da izađu sa aplikacijom gdje bi građani mogli da provjere da nije došlo do zlupotrebe, da nam se ne bi dešavalo ono što se desilo 2018. godine", kazala je Kovačević.

Ona je saopštila i da je DIK danas jednoglasno potvrdio predsjedničku kandidaturu lidera Nove Andrije Mandića, u skladu sa pravilima po kojim DIK odlučuje.

Ponovila je stav CDT-a da je inicijativa DIK-a prema RIK-u Srbije neopravdana i da je to izlaženje iz nadležnosti DIK-a.

Podsjetimo Državna izborna komisija se ranije obratila kolegama u Srbiji, tražeći informaciju da li Mandić i Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi.

"Znajući da na kraju krajeva DIK može da odlučuje samo na osnovu onih zakona koje primjenjuje. Po Ustavu i izbornim zakonima kandidat treba da ima crnogorsko državljanstvo i prebavilašte za šta je Mandić dostavio dokaze od crnogorskih nadležnih organa. Mi vjerujemo da je ta inicijativa bila političko dizanje "dževe" bez stvarnih posljedica na ono što se dešava u DIK-u", saopštila je Kovačević.

Ona kaže da je problemom dvojnog državljanstva trebalo da se bavi MUP i da to čini 15 godina unazad.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније