Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

08. 02. 2023. 11:10   >>  13:56 14

ĐUKIĆ

"Đukanovićev poraz na izborima bio bi njegov politički kraj"

Analitičar Stefan Đukić kazao je da ukoliko Milo Đukanović izađe na predsjedničke izbore i izgubi ih, to će značiti sigurno njegov politički kraj. On je u emisiji "Link" kazao da ukoliko bi se njegova karijera završila sa porazom na izborima od Milojka Spajića, Alekse Bečića ili Andrije Mandića, to bi vrlo negativno uticalo na njegovu percepciju istorije.

Na pitanje šta misli ko će biti predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista, kazao je da ne vidi Đukanovića kao kandidata iz više razloga.

"Mada niko nije očekivao ni da će se kandidovati ni Mandić ni Spajić, onda sada nije ni to isključeno.Ono što znamo jeste da po istraživanju CEDEM-a iz decembra prošle godine Đukanović jako loše stoji. Bio je na čak na tada potencijalnim predsjedničkim izborima gore od svoje partije", istakao je Đukić.

To je, kako kaže, bio prvi put u istoriji da je njegov rejting bio niži od DPS-a.

Smatra da ukoliko Đukanović izađe na izbore i izgubi ih, to je sigurno njegov politički kraj.

"Kao neko ko je obilježio kao dobro ili loše, kako ko mislio, crnogorsku političku scenu od uvođenja višestranačja do danas, sigurno ne želi da svoju karijeru završi porazom, a ankete vjerovatno nijesu dobre", poručuje Đukić.

Poručio je da je to sigurno za početak najvažniji razlog zašto ne želi da se kandiduje.

"Ukoliko uzmemo u obzir gledanje prema njemu, da je donio nezavisnost, da je ostvario velike izborne pobjeda, da je uveo Crnu Goru u NATO, koliko god to bilo istina ili nije, on je bio sudionik svih tih događaja, kao i nekih vrlo negativnih, da se ta karijera završi sa porazom na izborima od Milojka Spajića, Alekse Bečića ili Andrije Mandića, vrlo će negativno uticati na njegovu percepciju istorije", smatra Đukić.

Kazao je da istovremeno od DPS-a za ove dvije i po godine otkako je izgubio izbore u avgustu 2020. nije predstavio kandidata, osobu koja može da računa na široku podršku čak njihove baze, a kamoli ljudi van.

"Milica Pejanović Đurišić je dugo van mejnstrim politike, i nisam siguran koliko ona može da motiviše, DPS je u nizu poraza, sad je neophodan kandidat koji će da motiviše. Tako da će osoba koja je jako dugo van mejnstrima vrlo teško će motivisati birače iz Tivta, Danilovgrada... Moramo imati na umu i da je ona vojnik DPS-a od početka, pa su male šanse da će neko iz drugog bloka podržati nju kao umjereniju, ne vidim da je njena kandidatura ništa drugo bez neko da prihvati da izgubi", istakao je analitičar Đukić.

Kazao je da da se očekivalo više u smislu kako se vode kampanje za predsjedničke izbore u Crnoj Gori.

"Taj izostanak kampanje najbolje govori o tome kako partije tumače ove izbore, koliko polažu prava i koliko im je zanimljiva ta pozicija", kazao je on.

Sva ova planiranja, dodaje, služe partijama da se pripreme za parlamentarne izbore.

Problematizovano je pitanje dvojnog državljanstva kandidata Milojka Spajića i Andrije Mandića na sjednici Državne izborne komisije, DIK za sada ne objavljuje nikakve podatke.

"Imamo smiješnu situaciju da se DIK obraća Izbornoj komisiji Srbije da oni provjere da li oni imaju tamo državljanstvo, kako je to navedeno iz NVO, to nije posao Državne izborne komisije to je posao MUP-a", kazao je Đukić.

Treba se, kaže, posjetiti prethodnih izjava Andrije Mandića kada je rekao da ima srpsko državljanstvo i da ga se neće odreći.

Istakao je da ukoliko se bilo ko kandiduje za najvišu državnu funkciju onda treba da poštuje Zakon u bilo kom pogledu.

"Što se Spajića tiče on je u jednoj televiziji direktno upitan to pitanje i nije se snašao i nije dao odričan odgovor ili nije pokušao da bude defanzivan da kaže kao Mandić da ima i da ga se neće odreći", poručio je Đukić.

Ističe da očigledno da i u toj situaciji, kao i u mnogim drugim u Crnoj Gori, svako ima svoju istinu.

Istakao je da otežava to što je praksa da državne institucije ne daju drugim državama informacije o svojim građanima, osim ukoliko nije neka kriminalna situacija, pa čak ni kada su u pitanju predsjednički izbori.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније